Zoeken

Marokko gaat eigen militaire industrie opzetten

24 november 2020 - 17:40 - Marokko

©

Marokko gaat beginnen met het oprichten van zijn eigen militaire industrie. Dit is nu mogelijk door de goedkeuring van een nieuwe wet die het Marokkaanse leger (FAR) de bevoegdheid geeft om wapenfabrieken op Marokkaans grondgebied te bouwen. Het koninkrijk zal voornamelijk gebruik maken van Amerikaanse expertise op dit gebied. Onlangs hebben Marokko en de Verenigde Staten hiervoor een overeenkomst ondertekend.

Dat Marokko nu daadwerkelijk gaat beginnen met het opzetten van zijn eigen militaire industrie is op te maken uit een rapport dat door de staatssecretaris van Defensie, Abdellatif Loudiyi, naar het parlement is gestuurd.

In het rapport staat dat de nieuwe wetgeving kansen biedt voor de FAR om te kunnen investeren in industriële activiteiten die zijn gericht op de verdediging en de ontwikkeling van de wapenindustrie op Marokkaans grondgebied. Volgens betrouwbare bronnen zal de Marokkaanse wapenindustrie sterk afhankelijk zijn van Amerikaanse technologie.

Op 2 oktober ondertekenden de toenmalige Amerikaanse minister van Defensie, Mark Esper, en zijn Marokkaanse ambtsgenoot een strategische militaire samenwerkingsovereenkomst voor het decennium 2020-2030. "De overeenkomst moet de militaire samenwerking met de Verenigde Staten zoveel mogelijk versterken door gezamenlijke investeringsprojecten in Marokko in de industriële sector te bevorderen, met het oog op het bevorderen van technologieoverdracht en het geleidelijk opbouwen van autonomie", zo viel eerder te lezen in een persbericht over de bijeenkomst tussen Esper en zijn Marokkaanse tegenhanger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team