Zoeken

Hoofd van het Pentagon binnenkort op bezoek in Marokko

1 oktober 2020 - 18:40 - Marokko

©

Marokko krijgt, samen met Tunesië en Algerije, deze week bezoek van het hoofd van het Pentagon. Het is bijna 15 jaar geleden dat een Amerikaanse minister van Defensie de regio heeft bezocht. Mark Esper wil de banden van de Verenigde Staten met de Maghreb opnieuw aanhalen.

In Tunesië werden woensdag bilaterale gesprekken gehouden met premier Kais Saied en zijn minister van Defensie Ibrahim Bartagi. Op de planning stond ook een toespraak op de Amerikaanse Militaire Begraafplaats in Carthago, waar Amerikaanse soldaten zijn begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika zijn gesneuveld.

De twee partijen spraken volgens een hoge Amerikaanse militaire functionaris ook over extremistische organisaties zoals Daesh en al-Qaeda, die een bedreiging vormen voor het land, en over de regionale instabiliteit verergerd door de activiteiten van China en Rusland op het Afrikaanse continent.

Mark Esper voerde donderdag in Algiers gesprekken met president Abdelmadjid Tebboune, die de functies van legeraanvoerder en minister van defensie combineert. De twee mannen spraken volgens dezelfde bron over belangrijke regionale veiligheidskwesties, zoals onder meer de dreiging van extremistische groeperingen.

In Rabat zal de Amerikaanse minister van Defensie zijn bezoek aan de Maghreb afronden. Op het programma staat de versterking van de betrekkingen op het gebied van veiligheid. Marokko onthaalt elk jaar de militaire oefening African Lion, onder leiding van Africom, het Amerikaanse militaire commando voor Afrika. Vanwege de coronapandemie kan de oefening dit jaar niet doorgaan. De hoge militaire functionaris kon niet vertellen of Esper ontvangen zal worden door Koning Mohammed VI.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team