Zoeken

Verhuizing Amerikaanse militaire basis naar Sahara krijgt vorm

4 januari 2021 - 10:40 - Marokko

©

Hoewel de Marokkaanse premier onlangs heeft ontkend dat de Verenigde Staten een militaire basis willen vestigen in de Marokkaanse Sahara, meldt de krant Al Ayyam dat er al een principeakkoord is gesloten tussen beide landen over de verhuizing van de Amerikaanse basis uit de Spaanse stad Rota.

Volgens de krant zou premier Saadeddine El Othmani uit diplomatieke overwegingen hebben ontkend dat er een Amerikaanse basis in Marokko wordt gevestigd. Het weekblad heeft van verschillende bronnen vernomen dat er een principeakkoord is gesloten tussen de Verenigde Staten en Marokko voor de overdracht van de basis van Rota, in de regio van Cadiz, naar een nog te bepalen plek in de Marokkaanse Sahara.

Hoewel de exacte locatie nog niet bekend is, voorspellen de bronnen van Al Ayyam dat de basis zal worden gebouwd in de buurt van de stad Tan-Tan. Dit zou een logische plek zijn aangezien in deze regio jaarlijks de Amerikaans-Marokkaanse militaire oefening "African Lion" wordt gehouden.

De overdracht van de militaire basis naar Marokko is onderdeel van de overeenkomst die in oktober is gesloten met de voormalige Amerikaanse minister van Defensie, Mark Esper. Volgens het weekblad wordt de locatie van de Amerikaanse basis onthuld als het Amerikaanse consulaat in Dakhla officieel wordt geopend. Uit de opening van het consulaat en het verhuizen van de militaire basis blijkt volgens Al Ayyam dat de Verenigde Staten de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara extra kracht bij willen zetten.

Marokko speelt een belangrijke rol bij de handhaving van de veiligheid en de stabiliteit in Noord-Afrika en het zuidelijke Middellandse Zeegebied. Het Pentagon ziet de nauwe samenwerking met Marokko als de hoeksteen voor vrede in Afrika.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team