Zoeken

Waarom Marokko drones gebruikt

30 december 2021 - 15:40 - Marokko

©

Emmanuel Dupuy, voorzitter van het Institute for European perspective and Security (IPSE), meent dat het Marokkaans leger om militair-tactische redenen steeds vaker gebruik maakt van - meestal Turkse - drones.

Naast Israëlische drones kocht Marokko onlangs dertien Turkse Bayraktar TB2 drones, ontving er nog eens zes in december, en verwacht de levering van nog zes drones ontvangen in 2022 "als een onderdeel van de modernisering van het arsenaal van de Royal Armed Forces, om voorbereid te zijn op alle dreigingen en recente vijandelijkheden." Het Marokkaans leger is ook van plan andere, meer geavanceerde drones aan te schaffen zoals het Amerikaanse Sea Guardian-model. Volgens Emmanuel Dupuy wordt de aankoop door Marokko van Turkse drones verantwoord door hun effectiviteit die werd bewezen in de oorlog tussen Azerbeidzjan en Armenië.

Lees ook: Marokko en Israël starten productie drones

De deskundige verklaarde aan TV5 dat Marokko de drones niet koopt om ideologische en geostrategische redenen maar om militair-tactische redenen. Hij zei dat Rabat met deze drones over een ultramodern instrument beschikt dat van betekenis kan zijn in een gewapend conflict. Door zijn drone-capaciteiten te vergroten reageert Marokko op een regionale context die wordt gekenmerkt door de "dronisering" van het Afrikaanse continent. In 2016 waren er nog geen drones, maar in 2021 hebben bijna alle landen in de regio drones.

Lees ook: Marokko krijgt nieuwe Turkse drones

Deze "dronisering" heeft niets te maken met een conflict maar met een denkwijze, een filosofie om contra-oproeroperaties uit te voeren of gewapende groeperingen te bestrijden op een manier die zo weinig mogelijk risico’s oplevert voor de bevolking, aldus Emmanuel Dupuy. Deze drones zouden ook van nut kunnen zijn voor Marokko aangezien zijn leger aan VN-vredesmissies deelneemt. Dankzij deze drones kan Marokko het aantal ingezette Marokkaanse soldaten verlagen en de samenwerking met Frankrijk intensiveren om de jihadistische dreiging in de Sahel-regio een halt toe te roepen, zo analyseert de deskundige.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team