Zoeken

Marokko levert Fransman uit aan VS op vraag van FBI

3 januari 2023 - 23:00 - Marokko

©

De uitlevering aan de Verenigde Staten van de Fransman Sébastien Raoult op verzoek van de FBI zal de komende dagen plaatsvinden. De man zit in een Marokkaanse gevangenis vanwege het hacken en stelen van data bij verschillende Amerikaanse bedrijven. De Marokkaanse regering heeft de procedure in gang gezet door het uitleveringsbesluit te ondertekenen.

Het definitieve besluit ligt in de lijn van de verwachtingen, nadat er al een gunstig advies kwam van de Marokkaanse justitie in augustus jongstleden. De Franse student werd op de luchthaven van Rabat opgepakt toen hij aan boord van een vlucht naar Brussel wilde stappen. Volgens de FBI zou Raoult deel uitmaken van de ShinyHunters hackersgroep. Daarin zou hij sinds 2020 verschillende Amerikaanse bedrijven hebben gehackt en hun gegevens hebben verkocht. De man stond geseind bij interpol en kon zo worden opgepakt, schrijft Lorraine Actu.

Lees ook: Door FBI gezochte Franse student in Marokko gearresteerd

Sebastien Raoult zit in de gevangenis Tiflet 2. Hij vernam op maandag 26 december 2022 dat het decreet van uitlevering aan de Verenigde Staten is ondertekend, meldt de media. De weg naar de Amerikaanse justitie is dus vrijgemaakt. Als de jongeman wordt veroordeeld, hangt hem een gevangenisstraf van 116 jaar boven het hoofd. "Vanaf het moment dat het decreet werd ondertekend, hebben de Amerikanen 30 dagen om mijn zoon op te halen," zegt zijn vader, Paul Raoult.

Er is echter nog een laatste mogelijkheid om deze procedure te voorkomen. De vader wil namelijk een vonnis in Frankrijk omdat de feiten vanuit dat land zouden zijn gepleegd door een Fransman, waardoor hij in eigen land voor het gerecht zou moeten komen en niet in de Verenigde Staten. "Onze advocaat heeft de zaak voorgelegd aan het Comité tegen Foltering. Marokko is hiervoor al bekritiseerd, omdat zijn wetboek van strafrecht niet in overeenstemming is met het Verdrag tegen foltering. En in het geval van Sébastien kan de commissie oordelen dat levenslange opsluiting een vorm van foltering is, dat het mensonterend is," zegt hij.

Lees ook: Marokko keurt uitlevering Franse hacker aan VS goed

Vooral omdat "de Amerikanen geen enkele garantie hebben gegeven over de mogelijkheid om de straf van Sebastien te herzien", voegt de vader van de jonge Fransman eraan toe. Hij geeft wel toe dat het beroep tegen de uitleveringsprocedure niet wil vlotten. "Ze zullen me niet eens waarschuwen. Ze zullen me gewoon bellen om te zeggen dat mijn zoon in de Verenigde Staten is aangekomen," zegt hij.

Bladna.nl