Zoeken

Door FBI gezochte Franse student in Marokko gearresteerd

2 augustus 2022 - 12:40 - Marokko

©

Een Franse student die door Interpol werd gezocht voor het hacken van gegevens van honderden Amerikaanse bedrijven, is gearresteerd en vervolgens in hechtenis genomen in Marokko. De Verenigde Staten hebben het koninkrijk om zijn uitlevering verzocht.

Sébastien Raoult, een Franse student informatica aan de Epitech-school in Nancy, bevindt zich in een benarde situatie. Hij wordt er door de FBI van verdacht deel uit te maken van een hackersgroep die begin 2000 zeer actief was, de groep "ShinyHunters", een verwijzing naar het Pokémon-universum. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zijn het "prolific cybercriminelen". "Ze boden op het darknet zo’n 200 miljoen gestolen gegevens aan nadat ze hadden ingebroken in de computersystemen van een dozijn bedrijven over de hele wereld," meldt L’Obs. De groep wordt ervan beschuldigd de vertrouwelijke gegevens van Amerikaanse bedrijven te hebben gehackt, die op het Darknet werden verkocht.

Lees ook: Door Europa gezochte Algerijnse autodieven in haven Nador gearresteerd

De arrestatie van Sebastien vond plaats in Marokko, waar hij op vakantie was voor een paar maanden. Op 1 juni werd hij in de buurt van Rabat gearresteerd. Marokko onderzoekt het uitleveringsverzoek dat het van de Verenigde Staten heeft ontvangen. De beschuldigingen tegen de Franse student gaan over "samenzwering tot het plegen van fraude en elektronisch misbruik", "elektronische fraude" en "identiteitsdiefstal", meldt France Inter.

Lees ook: Door België gezochte Algerijn in Casablanca gearresteerd

De vader van Sebastien is ervan overtuigd dat zijn zoon niets met deze zaak te maken heeft. "Dat kan niet, mijn zoon is een gewone student die later in de computerbeveiliging wil gaan werken. Hij zegt dat zijn identiteit hem werd ontnomen." Philippe Ohayon, de advocaat van de student, verzet zich tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. "De zaak valt onder de Franse jurisdictie, omdat de feiten in Frankrijk zijn gepleegd door personen met de Franse nationaliteit. En toch zijn het de Verenigde Staten die deze zaak opeisen". Sébastien riskeert in de Verenigde Staten een gevangenisstraf van 116 jaar. In Frankrijk worden in het kader van deze zaak nog vier andere personen ondervraagd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team