Zoeken

Marokkaanse minister van Justitie onder vuur door zoon (video)

6 januari 2023 - 08:00 - Marokko

©

De resultaten van de schriftelijke examens voor toegang tot de advocatuur, die afgelopen vrijdag door het ministerie van Justitie zijn bekendgemaakt, hebben aanleiding gegeven tot een verhit debat over de integriteit van de geselecteerden. Minister Abdellatif Ouahbi van Justitie bevindt zich in het hart van een controverse omdat hij ook zijn zoon heeft toegelaten.

Op vragen van journalisten over de onvolkomenheden in het mondeling examen van bepaalde kandidaten voor de advocatuur, antwoordde de minister van Justitie dat er geen sprake is van "vriendjespolitiek" en dat het examen werd georganiseerd volgens de regels van de kunst. "Een commissie was belast met het corrigeren van de examens. Ik ga geen onderzoek laten uitvoeren enkel en alleen omdat iemand iets op sociale media schrijft", aldus minister Abdellatif Ouahbi.

Lees ook: Meerderheid Marokkaanse advocaten betaalt geen belasting

"De definitieve lijst bevat 800 namen, ik heb gevraagd om dit aantal te verhogen en we gingen naar iets meer dan 2000 toegelaten kandidaten," zei de minister. Hij vindt dat er geen limiet is aan het aantal beschikbare functies omdat het beroep van advocaat een vrij beroep is.

Lees ook: Voormalig minister mag Marokko niet verlaten na uitspraken over Koning Mohammed VI

Toen één van de aanwezige journalisten hem vroeg naar de zaak van zijn zoon, zei de minister: "Mijn zoon heeft twee diploma’s en studeert in Montreal. Zijn vader is rijk en heeft zijn studie in het buitenland betaald". De vraag kwam slecht bij Abdellatif Ouahbi. "Is dit een serieuze vraag? Is mijn zoon dan geen burger?", aldus de minister.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team