Zoeken

Marokko ruilt Frans in voor Engels

12 oktober 2023 - 23:00 - Marokko

©

De betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk staan al maanden onder druk, wat ook wordt weerspiegeld in de taalkeuzes van het koninkrijk. Steeds vaker wordt Engels de voorkeurstaal, waardoor het Frans naar de achtergrond wordt gedrongen.

Historisch gezien was het Frans de tweede meest gesproken taal in Marokko na het Arabisch. Maar recente acties van Marokkaanse ambtenaren suggereren een verandering. Een duidelijk signaal kwam van de Marokkaanse minister van Industrie, Ryad Mezzour, die weigerde in het Frans te spreken tijdens een conferentie in Marrakech. Diverse bronnen, waaronder Hiba Press, interpreteren dit als een bewijs dat op het hoogste niveau besloten is om het gebruik van het Frans te verminderen ten gunste van talen zoals het Engels.

Lees ook: Marokkanen eisen "afschaffing" Frans op school

Deze taaltrend is niet beperkt tot conferenties. In het onderwijs streeft de Marokkaanse regering ernaar om tegen 2027 Engels als hoofdtaal voor verschillende vakken te introduceren. Hiermee hoopt men Engels al vanaf 2025-2026 bij leerlingen van de eerste drie jaargangen in te voeren.

Lees ook: Frans ongewenst zelfs bij Marokkaanse ministers (video)

De jongere generatie in Marokko ziet ook het belang van Engels in. Volgens een rapport van het British Council uit 2022 beschouwt 40% van de Marokkaanse jeugd Engels als de meest belangrijke taal, vergeleken met slechts 10% die de voorkeur geeft aan Frans. Deze veranderende taalvoorkeuren worden versterkt door de diplomatieke spanningen tussen Marokko en Frankrijk, zoals blijkt uit recente geschillen over visumbeleid en geopolitieke kwesties.

Bladna.nl