Zoeken

Marokkanen eisen "afschaffing" Frans op school

31 augustus 2022 - 21:00 - Cultuur

©

Sinds enkele weken roepen talrijke Marokkaanse internetgebruikers op sociale netwerken op tot de "afschaffing" van het Frans op school. Volgens hen heeft het gebruik van deze taal Marokko gedegradeerd tot een van de slechtste onderwijssystemen ter wereld.

Volgens veel Marokkanen zal de afschaffing van het Frans op scholen, Marokko helpen zijn nationale soevereiniteit terug te krijgen. Daarom doen zij een beroep op de regering om de nationale talen (Arabisch en Berbers) en het Engels te gebruiken als taal van de wetenschap en het internationale bewustzijn.

Lees ook: Engels zal Frans niet vervangen in Marokkaanse scholen

De voorstanders van deze verandering claimen dat "Marokko geen provincie van Frankrijk is". In hun ogen is het Frans niet alleen de taal van de koloniale heersers, maar ook een verouderde en onpraktische taal. Zij hebben kritiek op het onderwijsbeleid van de overheid, dat de Fransen bevoordeelt en Marokko op onderwijsgebied tot één van de armste landen ter wereld maakt.

Lees ook: Marokko: roadmap voor nieuw schooljaar bekend

Deze anti-Franse campagne komt op een moment dat de Franse president Emmanuel Macron in oktober een bezoek heeft aangekondigd aan Marokko. De activisten wijzen ook op de visumcrisis die is ontstaan nadat Parijs besloot het aantal visa voor burgers uit alle Maghreb-landen drastisch te beperken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team