Zoeken

Marokko: nieuwe controverse rond Frans onderwijs

25 maart 2024 - 07:00 - Marokko

©

De financiering van het Frans onderwijs in Marokko door de Frans Ontwikkelingsagentschap (AFD) heeft tot nieuwe discussies geleid. Politici en experts uiten hun bezorgdheid over de positie van het Engels en de Amazigh-talen in het Marokkaanse onderwijssysteem.

Op 20 maart, de Internationale Dag van de Franstalige Wereld, werden twee overeenkomsten getekend tussen Marokko en het AFD. De overeenkomsten omvatten een lening van 130 miljoen euro en een subsidie van 4,7 miljoen euro voor het versterken van het Frans onderwijs in Marokko.

Lees ook: Franse school in Marokko ’straft’ studenten als wraak op ouders

Deze overeenkomsten werden bekritiseerd door Ahmed Abbadi, parlementslid van de PPS-partij. Hij stelde dat de overeenkomsten in tegenspraak zijn met het Nationaal Onderwijs- en Opleidingshandvest en met het concept van "taalkundige afwisseling" in het nieuwe wetsvoorstel over het onderwijssysteem. Abbadi benadrukte het belang van de Engelse taal en stelde dat de Franse taal met "realisme en voorzichtigheid" benaderd moet worden.

Lees ook: Franse school in Marokko laat personeel niet bidden

Abdesselam Cheddadi, onderzoeker in de taalkunde, pleit voor een pragmatische benadering van taalonderwijs in Marokko. Hij benadrukte het belang van Engels als "universele taal" en stelde dat andere talen, zoals Frans, geleerd moeten worden vanwege hun culturele of economische waarde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team