Zoeken

Marokko exporteert jaarlijks 45.000 ton citrusvruchten naar VS

29 november 2021 - 10:40 - Economie

©

Marokko exporteert dit jaar 45.000 ton citrus naar de Verenigde Staten op grond van een vrijhandelsovereenkomst (FTA) die de twee landen bindt.

Volgens Challenge viert deze samenwerking haar 15-jarig jubileum. Een samenkomst verzamelde een delegatie van zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade in Marokko, David Greene, en een collectief van Marokkaanse exporteurs in een verpakkingseenheid van citrusvruchten in Berkane.

Lees ook: Marokkaanse tomaat belemmering voor Nederlandse tomatenexport

De verpakkingsfabriek wordt beheerd door de Kantari Group, een van de toonaangevende citrusproducenten en -exporteurs in de regio, die 45.000 ton citrus produceert, die Marokko elk jaar naar de Verenigde Staten exporteert. Kantari is ook een van de honderden Amerikaanse en Marokkaanse bedrijven die deel uitmaken van de FTA.

Bij deze gelegenheid merkte de Amerikaanse diplomaat op dat Marokko tot dusver het enige land in Afrika is dat een vrijhandelsovereenkomst met de Verenigde Staten heeft ondertekend, en voegde eraan toe dat het handelsvolume tussen de twee landen sinds de ondertekening van de overeenkomst vervijfvoudigd is tot 5 miljard dollar.

Karim Kantari, hoofd van de exportgroep, zei van zijn kant dat de vrijhandelsovereenkomst veel heeft bijgedragen aan de toename van de Marokkaanse citrusexport naar de Verenigde Staten, die in 2006 slechts 4000 ton bedroeg.

Lees ook: Medicinale cannabis wordt belangrijkste exportproduct van Marokko

"Deze sterke groei toont de zeer positieve effecten van de vrijhandelsovereenkomst op de citrusexport aan, met name de effecten van het creëren van veel banen en het verbeteren van de normen van het productie- en verpakkingsproces om te voldoen aan de zeer strikte fytosanitaire vereisten", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team