Zoeken

Marokko bezorgd over blokkeren Russische banken in betaalsysteem Swift

5 maart 2022 - 09:00 - Economie

©

De uitsluiting van Rusland uit het internationale betaalsysteem Swift zal onvermijdelijk gevolgen hebben voor de handelsbetrekkingen met Marokko. Marokkaanse exporteurs uiten nu al hun bezorgdheid.

De maatregel van Europese landen en hun Amerikaanse bondgenoot tegen bepaalde Russische banken zal ernstige gevolgen hebben voor Marokko, aangezien de Marokkaanse economie zeer nauw verbonden is met die van Rusland, zo meldt Les Inspirations Eco.

Lees ook: Oorlog Oekraïne: welke gevolgen voor Marokkaanse economie?

Dit betreft met name de uitvoer van citrusvruchten, waarvan de kosten in twee jaar worden geraamd op meer dan 1,3 miljard dirham. Vorig jaar bedroeg de waarde van de Marokkaanse export naar de Russische markt, volgens officiële cijfers, meer dan 443 miljoen dirham voor bovengenoemde producten.

Sinds het nieuws over het weren van Rusland uit Swift, maken Marokkaanse exporteurs zich zorgen over toekomstige transacties, maar ook over de invordering van schulden voor de reeds verzonden goederen, aangezien de exportcampagne in december is afgelopen.

Lees ook: Oorlog Oekraïne-Rusland: Marokko bezorgd

Kacem Bennani Smires, voorzitter van de vereniging van Marokkaanse exporteurs van citrusvruchten (Citrus Export), verklaarde hierover dat "het grootste probleem is dat verschillende uitstaande saldi nog niet zijn vereffend. Een ander probleem is de waarde van de roebel, die sinds de sancties zijn opgelegd, dramatisch is gedaald ten opzichte van de dollar, waardoor de Marokkaanse exporteurs in moeilijkheden komen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team