Zoeken

Marokko: wat het ’Escobar van de Woestijn’-schandaal onthult

12 januari 2024 - 17:00 - Marokko

©

De recente aanhouding van Abdenbi Bioui, voorzitter van de regio Oriental, en Saïd Naciri, de president van voetbalclub Wydad Casablanca, in het zogenoemde ’Escobar van de Woestijn’-schandaal, heeft in Marokko de discussie over het gebrek aan een wet tegen illegale verrijking opnieuw aangewakkerd.

Omar El Cherkaoui, professor in constitutioneel recht aan de Hassan II Universiteit, benadrukt in een verklaring aan AlAyyam24 dat Marokko nog steeds geen wet tegen illegale verrijking heeft geadopteerd. Hoewel er een artikel over dit onderwerp was opgenomen in de laatste versie van de herziening van het Wetboek van Strafrecht, werd de tekst teruggetrokken door de minister van Justitie.

Lees ook: Minister genoemd in ’Escobar van de Woestijn’-zaak

De expert stelt dat dergelijke wetgeving essentieel is, hoewel het niet volledig corruptie en onverklaarbare rijkdom kan bestrijden. Hij ziet de recente arrestaties van politici in financiële misdrijfzaken als een uitgelezen kans om een onafhankelijke wet tegen illegale verrijking op te stellen en in werking te stellen.

Lees ook: "Escobar van de woestijn": 20 mensen vastgehouden in Marokko, waaronder parlementsleden

El Cherkaoui is zich er echter van bewust dat zo’n hervorming weerstand zal ondervinden. Hij roept de regering daarom op om moed en ernst te tonen bij het doorvoeren van deze belangrijke hervorming.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team