Zoeken

"Escobar van de woestijn"-zaak breidt uit naar Algerije

18 januari 2024 - 19:00 - Marokko

©

Nieuwe onthullingen zijn naar voren gekomen in de zaak van Lhaj Ahmed Benbrahim, ook bekend als de "Escobar van de woestijn", een Malinese crimineel die sinds 2019 gevangen zit in Marokko.

Abdenbi Bioui, voorzitter van de regio Oriëntal en lid van het politbureau van de PAM-partij, die is gearresteerd in verband met deze zaak, zou hebben samengewerkt met een voormalig Algerijns parlementslid om geld uit drugshandel over te brengen. Hij zou jet-ski’s hebben gebruikt om vanuit Saïdia naar Algerije te reizen, meldt Al3omk. Bioui zou de hulp hebben ingeroepen van een vriend, "F.Y.", wiens taak het was om geld, vermoedelijk afkomstig van de drugshandel, van het strand van Saïdia naar de Algerijnse kust te vervoeren.

Lees ook: Escobar van de woestijn: nieuwe onthullingen over Saïd Naciri en Abdenbi Bioui

De voormalige Algerijnse politicus had de taak om de opbrengsten van de drugshandel naar Frankrijk te smokkelen voor Abdenbi Bioui. De parlementariër zou op zijn beurt een deel van het geld naar Nederland hebben gestuurd via een derde medeplichtige. Hij maakte ook gebruik van de diensten van medeplichtigen in Oujda, Beni Drar en Casablanca voor het overbrengen van geld uit drugshandel.

De criminele organisatie zou actief zijn geweest van 2006 tot 2013. In totaal werd er in deze periode 265 ton drugs gesmokkeld, met een waarde van 140.000 tot 160.000 euro per ton, afhankelijk van de routes en afgelegde afstanden.

Lees ook: Minister genoemd in ’Escobar van de Woestijn’-zaak

Tijdens zijn verhoor ontkende Abdenabi Bioui enige betrokkenheid bij de feiten die hem ten laste worden gelegd, evenals bij de Malinese drugshandelaar. Belkassem Mir, een voormalig parlementslid van de PAM, zou ook betrokken zijn bij deze zaak. Hij wordt beschuldigd van het vervalsen van een contract voor een villa in Oujda en betrokkenheid bij drugshandel. Een derde PAM-lid genoemd in deze zaak is Said Naciri, voorzitter van Wydad Casablanca, PAM-parlementslid en tevens voorzitter van de prefectuurraad van Casablanca. Hij wordt beschuldigd van het ontvangen van grote geldbedragen op zijn bankrekening. Na de aankondiging van hun proces zijn deze drie PAM-leden geschorst door de partij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team