Zoeken

Marokko: ervaringen ex-gevangenen successtory op YouTube

31 januari 2021 - 18:00 - Marokko

©

In Marokko hebben een 20-tal ex-gevangenen een passie ontdekt voor audiovisuele media. Ze blijken ook nog eens succesvol, want elke gepubliceerde video levert hen een groot aantal views en abonnees op. Ze vertellen over het leven in de gevangenissen, conflicten tussen gevangenen, mishandeling, de overbevolking in Marokkaanse gevangenissen en geven nog veel meer informatie die miljoenen internetgebruikers aantrekt.

Mohamed Moustadraf is één van deze ex-gedetineerden, hij is een voormalige drugshandelaar die 23 jaar achter de tralies heeft gezeten, meldt AFP. Op zijn YouTube-kanaal vertelt hij hoe hij in de gevangenis bleef drugs dealen onder de neus van de bewakers: "Je moet de allerbeste zijn om net zoals mij drugs te verkopen in de gevangenis. Zowel in de gevangenis als daarbuiten verdiende ik veel geld, maar er ontbrak één ding: mijn vrijheid. Vandaag probeer ik daar zoveel mogelijk van te genieten en deel ik daarnaast mijn ervaringen, vooral met jonge mensen", zegt Mohamed Moustadraf, alias ’Slaoui’.

De 48-jarige vader van drie kinderen zegt dat hij sinds zijn laatste vrijlating uit de gevangenis in 2016 volledig op het rechte pad is. Hij is tot inkeer gekomen en als hij niet op YouTube over het gevangenisleven spreekt, is hij aannemer in de bouw in Rabat. Uiterlijk lijkt hij nog steeds een beetje op een drugsbaron (haar in een paardenstaart, trainingspak, groot gouden horloge), maar zijn video’s werden al meer dan dertien miljoen keer bekeken. De onderwerpen die hij bespreekt leggen moeilijkheden bloot zoals de overbevolking in gevangenissen, de corrupte bewakers en de micro-netwerken voor drugshandel. Hij bespreekt ook thema’s zoals verdachte sterfgevallen in de gevangenis en de schendingen van de rechten van gedetineerden. Hij zegt dat je om te overleven in de gevangenis "moet opklimmen in de hiërarchie, over veel uithoudingsvermogen moet beschikken en martelingen en onrecht moet kunnen verdragen", schrijft AFP.

Mohamed Moustadraf heeft zijn YouTube-zender in 2019 vooral gemaakt om de bevolking bewust te maken van hun blik op ex-gedetineerden. "Het is niet omdat je in de gevangenis hebt gezeten, dat je geen normen en waarden hebt", zegt hij. Ook Ilyas Korrari is zo’n voormalig gedetineerde die voor opschudding zorgt op YouTube. Voor hem heeft praten met zijn volgers een therapeutisch effect. Zijn video’s blikken terug op de zeventien tumultueuze jaren waarin hij achter de tralies zat. Hij staat nu aan het hoofd van een klein audiovisueel productiebedrijf.

Dan is er ook nog Mohamed Bentazout, een ex-bokser die veroordeeld is voor moord. Hij werd in 2019 vrijgelaten na meer dan twintig jaar gevangenisstraf. De man heeft altijd zijn onschuld opgeëist en probeert zijn zaak opnieuw te laten beoordelen. Door zijn video’s op YouTube bereikt hij een "groot publiek in Marokko en in de rest van de wereld". Sinds zijn vrijlating leeft hij, als protest tegen het onrecht van zijn gevangenschap, in een kleine cel die op het terras van zijn ouderlijk huis is gebouwd.

Wat vindt de leiding van de penitentiaire administratie (DGAPR) van deze video’s waarin talloze onregelmatigheden en mensenrechtenschendingen worden blootgelegd? Ze zeggen "geen belang te hechten aan deze YouTube-zenders" en "reageren liever niet op de leugens die ze verspreiden." In een nota die in 2020 werd gepubliceerd, kwalificeerde DGAPR de overbevolking in de gevangenissen als een "chronisch probleem".

Volgens de Rekenkamer bedraagt ​​de gemiddelde oppervlakte per gedetineerde 1,8 m². Met meer dan 86.000 gedetineerden in 2019, zou de bezettingsgraad in sommige gevangenissen meer dan 250% bedragen, aldus het laatste rapport van het Observatiecentrum voor Gevangenissen. De organisatie wijst ook op het gebrek aan hygiëne en verplegend personeel. In 2019 dienden, volgens dezelfde, bron bijna 700 gedetineerden een klacht in wegens mishandeling.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team