Zoeken

Hongerstaking Hirak-gevangenen en journalisten

24 januari 2021 - 12:40 - Marokko

©

Hirak-gevangenen, de journalisten Suleiman Raissouni, Omar Radi en historicus Maati Monjib zijn woensdag een 48-uur hongerstaking gestart. Zij doen dit voor de vrijheid om te demonstreren en de persvrijheid.

In een brief die door de familieleden van de gevangenen naar buiten is gebracht, melden ze dat hun zonen en familieleden een hongerstaking zijn gestart in de gevangenissen Tangier 2, Oukacha in Casablanca en al Walja in Salé. Voor hen is het een symbool dat ze niet zullen buigen. Ze protesteren tegen repressie en het schenden van persvrijheid en het recht om te demonstreren. De hongerstaking begon afgelopen woensdag 20 januari en eindigde op donderdag 21 januari.

Het is niet de eerste keer dat de Hirak-gevangenen in hongerstaking zijn gegaan om mensenrechtenschendingen in Marokko aan te kaarten, meldt Solidarité Maroc. In een gezamenlijk persbericht melden de families van de gevangenen dat de regering de afgelopen jaren repressie heeft toegepast tijdens vreedzame protesten, martelingen, het fabriceren van aantijgingen, geen eerlijk proces en de verlenging van hechtenis en lastercampagne. Zij beweren dat zelfs de pandemie is gebruikt om bepaalde vrijheden te ontnemen.

De hongerstaking is vooral bedoeld om hun situatie kenbaar te maken aan de nationale en internationale gemeenschap. "Als familie zijn wij solidair met onze dierbaren. We houden de Marokkaanse staat verantwoordelijk voor hun gezondheid en we eisen de directe vrijlating van de gevangenen. Ook willen we breken met deze praktijken om tegenstanders, journalisten en sociale bewegingen de mond te snoeren," aldus de familieleden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team