Zoeken

Marokko beleeft ergste droogte in 30 jaar

24 februari 2022 - 17:40 - Marokko

©

Marokko beleeft de ergste droogte in meer dan 30 jaar. Professor Mohamed Mastere, docent aan de Mohammed V-universiteit in Rabat, noemt de droogte "uitzonderlijk in intensiteit, omvang en duur”.

Aan de hand van gegevens van de Nationale Meteorologische Dienst (DMN) verklaarde de docent en voorzitter van het Nationaal Observatorium voor Studies en Onderzoek naar Risico’s (ONERR), dat de neerslag tot deze maand slechts 13% bedraagt van het voor deze periode geregistreerde gemiddelde.

Lees ook: Koning Mohammed VI beveelt dringende maatregelen tegen droogte

In een interview met Maghreb Arabe Press zei Mastere dat Marokko deze winter te maken heeft met een vroege en extreme droogte, als gevolg van de geringe regenval in december en januari, die worden beschouwd als "de droogste maanden sinds 2000". Deze situatie is nadelig voor de voedselvoorziening en beïnvloedt de hele landbouweconomie, gezien het negatieve effect op verschillende sectoren, zoals de veeteelt, citrusvruchten en olijven. De professor vestigde er de aandacht op dat deze situatie de waarde van de export beïnvloedt.

Bovendien is de waterhoeveelheid goed gedefinieerd in Marokko. Deze varieert tussen 1.000 en 1.700 kubieke meter beschikbaar zoet water per persoon per jaar, zei de expert. Hij merkte op dat het koninkrijk tegen 2030 met een ernstig watertekort zal kampen, aangezien de Economische Commissie voor Afrika van de Verenigde Naties (UNECA) minder dan 1000 m³ voorspelt.

Lees ook: Marokko: preventieve maatregelen tegen waterschaarste

Om de zwaar getroffen landbouwers te steunen, heeft de regering op verzoek van Koning Mohammed VI een noodprogramma ter waarde van 10 miljard dirham opgezet om de gevolgen van het regentekort te verzachten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team