Zoeken

Marokko bouwt twintigtal waterontziltingsinstallaties

31 januari 2022 - 09:40 - Economie

©

Gezien de toenemende vraag naar water en de waterschaarste in sommige regio’s, heeft Marokko gekozen voor de technologie van ontzilting van zeewater. In dit verband zijn verschillende maatregelen genomen om de drinkwater- en irrigatiebehoeften te verzekeren.

Marokko heeft tegenwoordig volop mogelijkheden om de waterschaarste op te vangen door projecten op het gebied van ontzilting te realiseren, zegt minister Nizar Baraka van Infrastructuur en Water in een interview met persagentschap MAP. Hij legt uit dat talrijke investeringen in hernieuwbare energie, zowel zonne- als windenergie, een rendabele ontzilting kunnen garanderen.

Lees ook: Agadir: afvalwater om parken te besproeien

De bewindsman kondigt onder meer de ingebruikname aan van belangrijke waterzuiveringsinstallaties in Laayoune en Sidi Ifni en benadrukt dat de nieuwe openbare/particuliere samenwerking in de regio Chtouka Ait Baha de drinkwatervoorziening op het peil van Agadir kan garanderen en de landbouwsector kan ondersteunen door irrigatie van landbouwgrond.

Naast de uitvoering van deze voorzieningen noemt de minister ook de start van het Dakhla project. Door windenergie te gebruiken voor waterontzilting kan de aanvoer van drinkwater en de bevloeiing van grote landbouwgebieden verzekerd worden zonder het grondwaterpeil aan te tasten.

Lees ook: Marokko: waterschaarste blijft toenemen

Op termijn zullen in het gehele koninkrijk in totaal 20 waterontziltingsinstallaties worden gebouwd, waarbij ook de toeristische bestemmingen worden betrokken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team