Zoeken

Marokko trekt Duitse investeerders aan

14 augustus 2022 - 09:40 - Economie

©

De bevoorrechte geografische ligging van Marokko en zijn beleid van massale investeringen in de transport en logistieke sector sinds meer dan een decennium, maken van het land een droombestemming voor Duitse investeerders.

Duitse investeerders zien Marokko als een toegangspoort tot het Afrikaanse continent. "In de zoektocht naar alternatieve bevoorradings- en productiebronnen kan Marokko ook een rol spelen als een belangrijke speler op het gebied van ’nearshoring’," aldus het tijdschrift Bilateral van de Duitse Kamer van Koophandel en Industrie in Marokko.

Lees ook: Marokko: buitenlandse investeerders claimen 23 miljard dirham

Duitsland is voor Marokko een belangrijke ontwikkelingspartner op het gebied van automobieltechnologie, elektronica en logistiek. Naar verluidt is het aantal Duitse bedrijven dat zich in het koninkrijk heeft gevestigd gestegen tot 93. Door nauwere samenwerking tussen de twee landen zou Marokko ook kunnen profiteren van Duitse knowhow op het gebied van digitalisering of ecologische omschakeling.

"Marokko beschikt over de grondslagen om een intercontinentale logistieke activiteit te ontwikkelen", verzekert Mohamed Yousfi, directeur van de AMDL. Hij benadrukt echter dat het Koninkrijk zijn inspanningen moet voortzetten om nog concurrerender te worden. Volgens Andreas Wenzel, algemeen directeur van de Duitse Kamer van Industrie en Koophandel in Marokko, "creëren Duitse bedrijven meer dan 35.000 directe banen in Marokko en nog veel meer indirecte banen bij lokale partners".

Lees ook: Diplomatieke crisis met Duitsland kost Marokko 1,4 miljard euro

Marokko is het tweede land in Afrika waar Duitsland het meest investeert. "De Duitse investeringen zijn sinds 2010 met 643% gestegen en de Marokkaanse export met 122%," legt Andreas Wenzel uit. Hicham Boudraa, adjunct-directeur-generaal van het Marokkaans Agentschap voor Investering en Exportontwikkeling (AMDIE), is van zijn kant van mening dat de twee landen voor elkaar nog veel kunnen betekenen, vooral op het gebied van duurzame voedselproductie.

Bladna.nl