Zoeken

Marokko: druk op minister Aït Taleb om grenzen te openen

19 januari 2022 - 09:40 - Marokko

©

Een aantal dagen voor het verstrijken van de sluitingsdatum van de grenzen, is het nog onduidelijk of deze maatregel al dan niet zal worden verlengd. Alle ogen zijn gericht op de minister van Volksgezondheid, die duidelijk tegen de opening van het luchtruim is.

De heropening van de grenzen ontketent een soort standpunten-oorlog, zo meldt Al Ahdath Al Maghribia in een artikel over de adviezen van deskundigen van de interministeriële commissie voor coördinatie en toezicht op het internationaal reizen tijdens de coronapandemie en het standpunt van minister van Volksgezondheid Khalid Ait Taleb.

Lees ook: Marokko: in deze steden is de omikronvariant aan een snelle opmars bezig

Volgens de krant zou de commissie binnenkort een gunstig advies moeten uitbrengen over de heropening van de grenzen na 31 januari. Tegen die tijd zal het koninkrijk over het hoogtepunt van de besmettingen heen zijn. Niets rechtvaardigt dan nog de handhaving van de sluiting van de grenzen, zo betogen verscheidene deskundigen en leden van het toezichtcomité.

De Omikronvariant is de belangrijkste dreiging die de sluiting heeft gemotiveerd, maar deze variant is inmiddels dominant geworden in de besmettingen die in Marokko worden geregistreerd, zo voegen ze eraan toe.

Lees ook: Marokkaanse regering spreekt zich uit over heropening grenzen

De minister van Volksgezondheid wijst deze argumenten van de hand en verklaart dat "de huidige epidemiologische situatie in Marokko en in de rest van de wereld, gezien de toename van het aantal besmettingsgevallen met de Omikronvariant, ons op dit moment niet toelaat om een heropening van de grenzen te overwegen". De vraag is nu of minister Khalid Aït Taleb erin zal slagen om zijn standpunt met betrekking tot de heropening van de grenzen, tot groot ongenoegen van de deskundigen, op te leggen in het koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team