Zoeken

Honderden berberapen vallen ten prooi aan bosbranden in Marokko

12 augustus 2022 - 16:20 - Marokko

©

De talrijke bosbranden die Marokko de laatste weken hebben geteisterd, hebben ook slachtoffers geëist onder de Magot-apen, ook bekend als "berberapen".

Deze apensoort, die behoort tot de familie van de Cercopithecidae, leeft in de bergachtige streken van het Rif-gebergte en de Midden-Atlas. De berberaap is door de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) als bedreigd aangemerkt en is de enige makaak die buiten Azië leeft. In Afrika vindt men deze soort in Marokko. In Europa leven ze op de rots van Gibraltar.

Lees ook: Berberaap in Marokko met uitsterven bedreigd

Oorzaken van de achteruitgang van de berberapen populatie in Marokko zijn onder meer het verlies van leefgebieden door ontbossing, klimaatverandering, droogte, stroperij en, meer recent, branden veroorzaakt door mensen of natuurverschijnselen.

Lees ook: Berberapen in Marokko lijden aan overgewicht (video)

Volgens de Britse niet-gouvernementele organisatie Barbary Macaque Awareness and Conservation (BMAC) zijn bij recente bosbranden honderden berberapen om het leven gekomen, de meesten van hen in het bosreservaat van Bouhachem, in het noorden van het koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team