Zoeken

Marokko ontvangt eerste gemoderniseerde Canadair

20 februari 2023 - 11:00 - Marokko

©

De Marokkaanse luchtmacht staat op het punt zijn eerste gemoderniseerde blusvliegtuig in ontvangst te nemen. Het betreft De Havilland Canada (DHC), vroeger bekend als de Bombardier. Het vliegtuig werd geüpgraded door het Canadese bedrijf Cascade Aerospace.

Het moderniseringsproces van de Bombardier CL-415 meermotorige amfibievliegtuigen van de Marokkaanse luchtmacht is in volle gang. Het Canadese bedrijf Cascade Aerospace, gevestigd in Abbotsford in British Columbia en gespecialiseerd in onderhoud, reparatie en revisie van vliegtuigen (MRO), staat op het punt om het eerste vliegtuig aan Marokko te leveren. Het blusvliegtuig is geüpgraded naar de Enhanced Aerial Fighter (EAF) standaard, meldt het Marokkaanse defensieforum Far-Maroc op zijn Facebook pagina.

Lees ook: Marokko test met succes nieuwe Canadair vliegtuigen

Het opgewaardeerde vliegtuig is uitgerust met nieuwe motoren en zijn horizontale stabilisatoren zijn aangepast. "Na de levering van het vliegtuig aan DHC zal het verfproces en de laatste touch-ups worden uitgevoerd voor de levering aan Marokko", aldus dezelfde bron. Het vliegtuig werd eind juni 2022 aan het Canadese bedrijf geleverd om te beginnen met de modernisering van de avionica, communicatie, navigatie en presentatie, met een cockpit die uitgerust is met multifunctionele digitale schermen naar EAF standaard.

Marokko kocht het eerste model van dit bosbrandbestrijdingsvliegtuig in februari 2011. Sindsdien heeft de Marokkaanse luchtmacht haar vloot versterkt met meer Bombardier CL-415’s, die op de vliegbasis van Kenitra zijn gestationeerd. In totaal beschikt Marokko nu over acht toestellen. In augustus 2012 stuurde het koninkrijk twee CL-415’s, inclusief bemanningen en onderhoudspersoneel, naar de Canarische Eilanden om de branden op La Gomera te helpen bestrijden. Marokko heeft ze ook ingezet in Portugal, waar elke zomer branden uitbreken.

Lees ook: Marokko ontvangt drie nieuwe Canadair blusvliegtuigen

Volgens de Spaanse pers staat Algerije ook op het punt om Russische Beriev Be-200ES blusvliegtuigen te ontvangen. Het Algerijnse ministerie van Nationale Defensie heeft in 2021 een contract ondertekend met het Russische luchtvaartbedrijf Beriev, voor de productie van vier van deze vliegtuigen. Marokko is momenteel het enige Arabische en Afrikaanse land, onder de 12 landen in de wereld die over CL-415’s beschikken, namelijk Canada, Spanje, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Griekenland, Turkije, Thailand, Zuid-Korea, Kroatië en Maleisië.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team