Zoeken

Zal Algerije Marokko opnieuw beschuldigen van branden?

25 juli 2023 - 20:00 - Wereld

©

Het noorden van Algerije wordt sinds zondag geteisterd door ernstige bosbranden, waarbij minstens 34 doden vielen en duizenden mensen moesten worden geëvacueerd. Zal Algiers, net als in 2021, Marokko beschuldigen van het veroorzaken van deze dodelijke branden?

Door de nieuwe bosbranden kwamen 34 mensen om het leven, waaronder 10 militairen, en raakten 26 personen gewond, meldt het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken in een verklaring gepubliceerd door TSA. Verder staat dat 1500 mensen zijn geëvacueerd in de gemeente Fenana (Bejaia) en Zberber (Bouira). Ruim 7500 brandweerlieden, 350 voertuigen en 12 vliegtuigen en helikopters werden ingezet om de bosbranden in zes wilaya’s te bestrijden.

Lees ook: Algerije zoekt steun bij China tegen alliantie Marokko-Israël

De situatie doet denken aan de dodelijke branden die in 2021 het noorden van Algerije troffen en tienduizenden hectaren bos in Kabylie vernietigden. Algiers, dat in hetzelfde jaar de diplomatieke betrekkingen met Marokko verbrak, beschuldigde Rabat en Tel Aviv ervan achter deze branden te zitten.

Lees ook: Algerije reageert op erkenning Marokkaanse Sahara door Israël

"De meest waarschijnlijke hypothese is dat het plan om Algerije in brand te steken van buitenaf is beraamd, met de zegen van Tel Aviv en Rabat, en uitgevoerd door de twee terroristische bewegingen, MAK en Rachad, evenals hun aanhangers binnenin", schreef El Djeich, het tijdschrift van het Nationaal Volksleger (ANP), toen. De vraag is nu of Algerije Marokko ook deze keer zal beschuldigen van de bosbranden die woeden in het noorden van het land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team