Zoeken

Hittegolf leidt tot bosbranden in Marokko

20 juli 2021 - 10:00 - Marokko

©

Verschillende regio’s in Marokko zijn in de afgelopen dagen getroffen door een uitzonderlijke hittegolf waarbij recordtemperaturen werden bereikt van 50 °C. Hierdoor zijn er op verschillende plekken bosbranden ontstaan waardoor honderden hectaren bos in vlammen zijn opgegaan.

Het ministerie van Water en Bossen heeft aan persbureau MAP laten weten dat er door de hittegolf van 9 tot 11 juli, ongeveer 1200 hectare aan bos verloren is gegaan in tien verschillende provincies.

"Ons land heeft een ongekende hittegolf meegemaakt, met recordhoge temperaturen (46-50 °C) en hoge Chergui-winden (red.: hete lucht die vanuit de Sahara komt) in alle regio’s van het koninkrijk. Tijdens de drie dagen van 9 tot 11 juli 2021 droegen deze extreme weersomstandigheden bij aan het uitbreken en verspreiden van 20 gelijktijdige bosbranden in het hele land. Deze branden hadden in totaal een oppervlakte van 1200 hectare", staat er in een bericht van het ministerie.

Lees ook: Grote brand in Fnideq, veel schade

De provincie Sefrou is het zwaarst getroffen door de bosbranden. Hier zijn in de gemeente Ighezrane (Ribate Al Kheir) 350 hectare en in de gemeente Laânaceur (Dayat Ifer) 470 hectare bos in vlammen opgegaan. De boomsoorten waar het merendeel van deze bossen uit bestonden zijn zeeden, ceders, steeneiken en Aleppo-dennen.

Er zijn 736 mensen van de Civiele Bescherming, de Royal Armed Forces (FAR), de Koninklijke Gendarmerie, het ministerie van Landbouw, de Royal Air Forces (FRA), de Auxiliary Forces en de lokale autoriteiten gemobiliseerd om te helpen met de bestrijding van de bosbranden. Ook verschillende NGO’s en de bewoners van de getroffen gebieden hebben hun bijdrage geleverd aan het blussen van de branden. In totaal zijn er 95 voertuigen en vliegtuigen ingezet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team