Zoeken

Marokko versterkt militaire macht: focus op Turkse Akinci

28 augustus 2023 - 19:00 - Marokko

©

Marokko wil de aanvalsdrone Akinci aanschaffen, geproduceerd door het Turkse bedrijf Baykar. Er zijn al onderhandelingen in deze richting gestart.

Na de aankoop van 19 Bayraktar TB2-drones van Baykar in 2021, is Marokko in onderhandeling over een nieuw contract met Turkije voor de aankoop van de aanvalsdrone Akinci van dezelfde fabrikant, meldt Le collimateur. Deze gevechtsdrone werd in 2021 in dienst genomen door de Turkse strijdkrachten. Ook de legers van Azerbeidzjan, Pakistan en Saudi-Arabië gebruiken het onbemand vliegtuig.

Lees ook: Marokkaanse soldaten getraind in gebruik Chinese Wing Loong ll drones

Akinci is een onbemand gevechtsluchtvaartuig voor hoge hoogtes met een grote vliegtijd, uitgerust met een dubbele avionica van kunstmatige intelligentie. Het kan operaties uitvoeren samen met gevechtsvliegtuigen in lucht-grond en lucht-lucht aanvalsmissies, aldus Baykar. Deze drone, met een gewicht van 4,5 ton, kan een lading van 1500 kg vervoeren, waarvan 400 kg intern en 950 kg externe lading, aangedreven door twee turbopropmotoren.

Lees ook: Marokko heeft Israëlische SpyX-drones ontvangen

De drone kan daarmee de lading van gevechtsvliegtuigen verminderen. Uitgerust met lokaal ontwikkelde lucht-lucht raketten, kan het door het Marokkaans leger worden ingezet voor lucht-lucht missies. De eerste motortest van de drone vond plaats op 1 september 2019.

Bladna.nl