Zoeken

Onenigheid over datum Eid ul-Fitr 2023 in Frankrijk

20 april 2023 - 09:00 - Wereld

©

Het risico dat de data van het einde van de Ramadan en Eid ul-Fitr in Frankrijk uiteenlopen is reëel en groot. Zeker als je kijkt naar de voorspellingskaarten van de zichtbaarheid van de maansikkel en de mening van sommige deskundigen.

Rekening houdend met de "meest nauwkeurige wetenschappelijke gegevens" schat de Franse Theologische Moslimraad CTMF, dat "de nieuwe maan zal plaatsvinden op donderdag 20 april om 4:13 uur GMT, of 6:13 uur Parijse tijd. Op dezelfde dag, donderdag 20 april, vanaf 19:19 uur GMT, of 20:19 uur Parijse tijd, zal er dan ook worden voldaan aan de voorwaarden die nodig zijn voor het oculair zien van de nieuwe sikkel van Shawwal. Bijgevolg zal de maand Ramadan 2023/1444, voor moslims in Frankrijk eindigen op donderdag 20 april, na een vastenmaand met 29 dagen en zal de eerste dag van de maand Shawwal, die overeenkomt met Eid ul-Fitr, plaatsvinden op vrijdag 21 april 2023", aldus de instantie.

Lees ook: Dit is de datum Eid ul-Fitr 2023 in Marokko

Ook de Franse Raad voor het Moslimgeloof CFCM kondigt dezelfde datum aan als CTMF, maar federaties zoals de Grote Moskee van Parijs, wachten liever eerst op de beslissing die door andere moslimlanden, met name Saoedi-Arabië, zal worden genomen. Met uitzondering van Turkije, zullen de landen naar verwachting geen andere data bekendmaken dan die welke CTMF op basis van de astronomische rekenmethode aangeeft. Maar pas deze donderdag zal kunnen worden bevestigd of Eid ul-Fitr zal plaatsvinden op vrijdag 21 of zaterdag 22 april, afhankelijk van het land.

Volgens een voorspellingskaart van het Internationaal Astronomisch Centrum (IAC), gepubliceerd door door Saphire News, zal de maansikkel op donderdagavond 20 april met het blote oog zichtbaar zijn in Amerika, maar theoretisch enkel met telescopen in Zuid-Amerika, Europa en West-Afrika. Dit jaar "zal het zien zeer moeilijk zijn en zal er een nauwkeurige telescoop, een professionele waarnemer en uitzonderlijk weer voor nodig zijn," zegt IAC-directeur Mohamed Shawkat Odeh. Hij stelt dat het moeilijk zal zijn "om de maansikkel te zien, zelfs door een telescoop, van waar dan ook in de Arabische wereld, tenzij er aan deze voorwaarden wordt voldaan".

"Als we rationeel willen blijven, zouden moslimlanden (die de waarnemingsmethode hebben aangenomen), behalve misschien Marokko waar de zichtbaarheid van de maan mogelijk zou zijn, Eid moeten aankondigen voor zaterdag 22 april, zegt planetoloog Smaïl Mostefaoui. Het risico van divergentie is aanwezig en zelfs groot maar "de ervaring leert dat het mogelijk is dat Saoedi-Arabië de datum van vrijdag zal aankondigen" en dat de moslimfederaties die zich rond de Grote Moskee van Parijs hebben verzameld de datum van zaterdag 22 april zullen volgen. Zeker wanneer die niet alleen door het Saoedische koninkrijk wordt gekozen, maar ook en vooral door Marokko, Algerije en Tunesië, de landen waaruit veel moslims in Frankrijk afkomstig zijn.

Lees ook: Bedrag Zaakat Al Fitr 2023 in Marokko bekend

De Unie van Moskeeën van Frankrijk (UMF), de Turkse federaties (CCMTF en Milli Görüs) en de CTMF, hebben van hun kant op basis van de methode van astronomische berekeningen en het principe van de overdracht van zichtbaarheid, Eid aangekondigd voor vrijdag 21 april. Het vieren van Eid-ul-Fitr op deze dag zal in ieder geval geen vergissing zijn voor de vasters.

Bladna.nl