Zoeken

Start schooljaar weegt zwaar op Marokkaanse gezinnen

6 september 2022 - 16:20 - Economie

©

De Hoge Commissie voor Planning (HCP) heeft de resultaten bekendgemaakt van een enquête over hoeveel gezinnen uitgeven voor de schoolopleiding van hun kinderen. Onder de titel "Hoeveel geven gezinnen uit aan schoolgeld van hun kinderen?" wordt in de enquête gewezen op het gewicht van deze uitgave op het gezinsbudget.

Volgens de nieuwe HCP-enquête over de bestedingen van ouders aan de schoolopleiding van hun kinderen, geeft 61,5% van de ouders gemiddeld 4356 dirham uit, wat neerkomt op 4,8% van het jaarlijkse budget. In het privé-onderwijs zijn de uitgaven schrikbarend hoog. Het gaat hier om 7726 dirham die ouders voor hun kinderen moeten ophoesten.

Lees ook: Marokko: privéscholen presteren beter dan openbare

Volgens de resultaten zijn de uitgaven per kind in de rijkste gezinnen (7500 dirham) 14 keer hoger dan in de armste gezinnen (506 dirham). In plattelandsgebieden bedragen de gemiddelde jaarlijkse uitgaven per kind 759 dirham, in stedelijke gebieden 3217 dirham.

Lees ook: Marokko: studenten laten privéscholen links liggen

Aan de hand van cijfers over de bestedingen van gezinnen in het verleden, benadrukt de HCP dat deze sterk variëren naar gelang de woonplaats, de levensstandaard en het onderwijsniveau. "De uitgaven voor schoolinschrijvingen zijn vijf keer hoger voor 20% van de bevolking met de hoogste inkomens dan voor gezinnen met de laagste inkomens, met respectievelijk 3456 en 721 dirham. Ook de gemiddelde uitgaven van gezinnen die hun kinderen in het privé-onderwijs inschrijven (3639 dirham) zijn vier keer hoger dan die van gezinnen die hun kinderen in het openbaar onderwijs inschrijven (928 dirham).

Bladna.nl