Zoeken

Marokkaanse monarchie kost 2,8 miljard dirham

29 oktober 2022 - 11:00 - Marokko

©

Volgens de meeste Marokkanen is het budget van ongeveer 2,8 miljard dirham voor het koninklijk paleis “niet hoog" en "verdiend".

Net als in Groot-Brittannië, Nederland, België, Denemarken, Zweden, Spanje, enz. is de monarchie in Marokko een zaak van de uitvoerende macht. Een monarchie levert een waardevolle bijdrage aan een koninkrijk in termen van politieke en institutionele stabiliteit, sociale cohesie en internationale aantrekkingskracht, zo meldt Jeune Afrique bij monde van een Marokkaanse economische analist.

Lees ook: Marokko: begroting koninklijk paleis voor 2022

Het Marokkaanse ministerie van Financiën verdeelt de begroting van de koninklijke familie in twee rubrieken: "Zijne Majesteit de Koning", waarvoor 543,4 miljoen dirham beschikbaar is, en "Koninklijk Paleis", dat 2,2 miljard dirham omvat.

Van de 543,4 miljoen dirham voor "Zijne Majesteit de Koning" is 26,2 miljoen dirham bestemd voor de salarissen van Koning Mohammed VI en zijn naaste familieleden en voor hun pensioenen. De resterende 517 miljoen dirham zijn voor "overige voorzieningen en uitgaven". Hieronder vallen het koninklijke wagenpark, recepties met prominenten of de uitreiking van onderscheidingen door de koning of leden van de koninklijke familie.

Lees ook: Koninklijk paleis in Agadir wordt luxe resort

Al meer dan tien jaar is het budget van het Marokkaans koninklijk paleis haast niet verhoogd, "ondanks de uitbreiding van de koninklijke familie en de inflatie", aldus de krant. Belangrijk is dat de meerderheid van de bevolking vindt dat de koninklijke familie dit budget verdient omdat het de stabiliteit en eenheid van het koninkrijk waarborgt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team