Zoeken

Marokko: debatten om Marokkaanse diaspora bij ontwikkeling te betrekken

30 juni 2021 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Het digitale platform "Awacer TV" van de Marokkaanse Gemeenschapsraad in het Buitenland (CCME) gaat een reeks debatten organiseren over de rol die de Marokkaanse diaspora kan spelen in het Nieuwe Ontwikkelingsmodel (NMD) van Marokko. De bijeenkomsten zullen tussen 2 juli en 6 augustus worden uitgezonden.

Vanaf vrijdag 2 juli zal er wekelijks een debat worden gehouden waarin wordt besproken welke rol wereld-Marokkanen kunnen spelen in het bereiken van de doelstellingen die zijn vastgelegd in het Nieuwe Ontwikkelingsmodel (NMD), een document van 170 pagina’s dat onlangs door de Bijzondere Commissie voor het Ontwikkelingsmodel is aangeboden aan Koning Mohammed VI.

Volgens een verklaring van de CCME zal de nadruk tijdens de debatten vooral liggen op "de rol van de Marokkaanse diaspora bij de bevordering van investeringen, de aanmoediging van innovatie, de ontwikkeling van wetenschappelijk onderzoek en de verbetering van geldtransfers".

Lees ook: Marokko blijft ’s werelds grootste leverancier van cannabis

De raad wil via deze debatten ook strategieën ontwikkelen om beter gebruik te kunnen maken van de vaardigheden van Marokkanen over de hele wereld, zodat Marokko kan profiteren van hun ervaringen en expertise. Ook zal er worden gesproken over de manieren waarop de banden tussen de Marokkaanse gemeenschappen in het buitenland en het Marokkaanse religieuze en culturele model kunnen worden verstevigd.

Elke vrijdagavond zullen de debatten worden uitgezonden in het programma "Joussour". De moderatie van de debatten zal in handen zijn van academici, wetenschappers, onderzoekers, intellectuelen, kunstenaars en professionals uit verschillende vakgebieden. Elk debat heeft een specifiek thema.

• "Marokkanen over de hele wereld en pleitbezorging voor nationale doelen in het buitenland" (2 juli)
• "Het ontwikkelmodel en de behoefte aan vaardigheden" (9 juli)
• "Wereld-Marokkanen en economische ontwikkeling" (16 juli)
• "De rol van digitale technologie bij het versterken van de communicatie met jongere generaties Marokkanen over de hele wereld" (23 juli)
• "Het ontwikkelingsmodel en cultureel werk in het buitenland" (30 juli)
• "Marokkaanse religiositeit en Marokkanen over de hele wereld" (6 augustus)

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team