Zoeken

Wereld-Marokkanen hebben ondanks crisis familie in Marokko geholpen

6 juli 2021 - 20:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Ondanks de coronacrisis blijven de in het buitenland wonende Marokkanen de nationale economie ondersteunen. Hun overmakingen naar Marokko zijn constant gebleven, wat bevestigt dat zij financieel goed bestand zijn tegen de pandemie.

Naast inkomsten uit hun verblijf in het koninkrijk als toeristen en hun investeringen, zijn de regelmatige overmakingen van de Marokkaanse diaspora één van de drie steunpilaren voor de Marokkaanse economie, aldus Mahmoud Arbouch, econoom bij het Policy Center for the New South (PCNS). De econoom zegt dat "de ontvangsten uit reizen van Marokkanen wereldwijd zijn gesmolten [...] tijdens de coronacrisis. Ze zijn gedaald van 78,6 miljard dirham in 2019 tot 36,4 miljard dirham in 2020 [...], en ook hun investeringsontvangsten zijn gedaald als gevolg van reisbeperkingen en het gebrek aan perspectief in de context van de crisis".

Lees ook: Cruciale rol voor Marokkaanse diaspora bij terugdringen van armoede in Marokko

Dit is echter niet het geval voor hun overmakingen. Die laten volgens de econoom eerder "een sterke veerkracht zien, met een verrassende stijging van 5% in 2020, om uit te komen op 68 miljard dirham, tegen 64,7 miljard dirham in 2019 en dit tegen alle prognoses in [...] tijdens een bijzonder delicate mondiale economische context".

De analist verklaart dit beeld door het gevolg van de annulering van operatie Marhaba 2020. De 2 miljoen Marokkanen van over de hele wereld die niet naar Marokko kwamen voor de zomervakantie, hebben een deel van de daarvoor bestemde middelen naar hun familie in het koninkrijk gestuurd. Aan deze conjuncturele reden voegt Arbouch een andere structureel argument toe, met name "de cruciale rol die geldovermakingen spelen in de relatie tussen migranten en hun verwanten". Bovendien vergemakkelijken Marokkanen in de diaspora de handel met Marokko. Zij behouden hun Marokkaanse consumptiegewoonten in het gastland en bevorderen daardoor ook de Marokkaanse handel dankzij het netwerkeffect tussen de verschillende partijen", legt de econoom van PCNS uit.

Aangezien Marokkanen uit de hele wereld een belangrijke pijler van de sociaal-economische ontwikkeling van Marokko vormen, moeten er faciliterende en stimulerende maatregelen worden genomen om hen aan te moedigen in hun land te investeren, vooral de nieuwe generatie Marokkaanse migranten.

Lees ook: Geldtransfers: Guterres prijst inspanningen wereld-Marokkanen tijdens coronacrisis

Arbouch zegt dat dit enkel kan "op voorwaarde dat zij de nodige bijstand krijgen om winstgevende projecten te identificeren en de juiste partnerschappen aan te gaan". Hij juicht daarom ook de dematerialisatie, digitalisering en vereenvoudiging van de administratieve procedures in Marokko toe. Zoveel "lovenswaardige initiatieven die de Marokkaanse diaspora werkelijk moeten betrekken, door middel van een duidelijke en vlotte communicatie, waarbij wereld-Marokkanen als een 13ᵉ Marokkaanse regio worden beschouwd, die een sterke welvaart creëert".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team