Zoeken

Marokko weigert beheer enkelband aan buitenlands bedrijf toe te vertrouwen

2 december 2022 - 23:00 - Marokko

©

Marokko wil de elektronische enkelband gebruiken als alternatief voor voorlopige hechtenis. De selectieprocedure voor het bedrijf dat het platform zal beheren is van start gegaan. De minister van Justitie, Abdellatif Ouahbi, opteert voor nationale bedrijven.

Tijdens de behandeling van de sectorale begroting van het ministerie van Justitie door de commissie Justitie en Wetgeving van het Parlement, ging de minister eerder deze week in op de hervorming van het wetboek van strafrecht, waaraan hij blijft voortwerken, meldt Al Ahdath Al Maghribia.

Lees ook: Marokko: alternatieve straffen in plaats van preventieve hechtenis

Abdellatif Ouahbi gaf ook meer details over de ontwikkeling van het project voor de elektronische enkelband, waarvan in de nieuwe tekst sprake is. Hij meldde dat de selectiefase voor het bedrijf dat dit platform zal exploiteren, bijna is afgerond.

Zes internationale bedrijven, waaronder één Marokkaans bedrijf, hebben een offerte ingediend, aldus Ouahbi. Hij bevestigde dat de beste oplossing erin bestaat het project toe te vertrouwen aan een binnenlandse onderneming. Hij is van mening dat een buitenlandse onderneming moeilijk met deze taak kan worden belast. "Geen enkele staat heeft het recht de bewegingen van een Marokkaanse burger te controleren. Deze taak moet worden toevertrouwd aan een Marokkaan. Stel je een onderdaan voor die in Marokko woont, een soeverein land, terwijl de persoon die hem controleert zich in bijvoorbeeld in Zwitserland of in een ander land bevindt", aldus de bewindsman.

Lees ook: Marokko gaat elektronische enkelband invoeren

De minister legde uit dat het bedrijf dat wordt gecontracteerd om de bewakingsapparatuur voor voorwaardelijk vrijgelatenen te beheren, wordt gekozen via een inspraakprocedure waarbij de Staat nauw betrokken is. Dit wordt gedaan om redenen van onafhankelijkheid, legde hij uit. Een dergelijk project kost naar schatting 300 miljoen dirham, aldus de krant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team