Zoeken

Onteigening door Marokko: Algerije heeft gelogen...het bewijs

21 maart 2024 - 18:00 - Marokko

©

In tegenstelling tot de beweringen van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, tonen officiële documenten aan dat er wel degelijk gesprekken plaatsgevonden hebben tussen Marokko en Algerije over de onteigening van Algerijnse staatsgebouwen in Rabat.

De Algerijnse beschuldigingen over een "plan voor inbeslagname" en een "onaanvaardbare schending" van hun ambassade in Rabat blijken onwaar te zijn. Officiële documenten onthullen dat beide landen in 2022 onderhandelingen voerden over de onteigening van een ongebruikt gebouw grenzend aan het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Marokko onteigent Algerijns staatseigendom

In een briefwisseling van 22 mei 2022, met stempel en handtekening van het Algerijnse consulaat-generaal in Casablanca, gaven de Algerijnse autoriteiten te kennen dat een schatting van de waarde van het pand zou worden berekend om een verkoopprijs te bepalen. Ze beloofden het pand te ontruimen en de inhoud te verhuizen zodra de verkoop was beklonken. Deze briefwisseling was een antwoord op de Marokkaanse interesse in het pand, kenbaar gemaakt in januari 2022.

Een diplomatieke bron onthulde aan Barlamane dat de Algerijnse consul-generaal in Casablanca "minstens vier keer" is ontvangen op het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Bovendien werden er acht officiële documenten aan de Algerijnse autoriteiten gestuurd, waarop zij met minstens vijf officiële documenten reageerden. In twee van hun brieven gaven de Algerijnse autoriteiten te kennen dat er een ’kadastrale schatting van de onroerende goederen gaande is’ en dat ze de resultaten zouden communiceren zodra deze was afgerond."

Naast Algerije zijn er meer landen getroffen door de uitbreiding van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkaanse diaspora. "Deze operatie heeft de afgelopen jaren betrekking gehad op verschillende diplomatieke gebouwen, waaronder die van Ivoorkust en Zwitserland", aldus dezelfde bron.

Lees ook: Onteigening: Algiers veroordeelt, Rabat verduidelijkt

Op 14 maart 2022 kondigde Algerije de onteigening aan van de residentie van de Marokkaanse ambassadeur in Algiers, wegens "openbaar nut". De residentie bevindt zich in de buurt van het Volkspaleis, een "geklasseerd historisch monument" in een te ontwikkelen gebied.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team