Zoeken

Agadir: afvalwater om parken te besproeien

14 september 2021 - 22:41 - Marokko

©

Om het probleem van de waterschaarste op te lossen, heeft het onafhankelijk multi-service agentschap van Agadir (RAMSA) geïnvesteerd in het hergebruik van afvalwater voor de bewatering van groenzones en golfterreinen in de regio Souss-Massa.

In het laatste nummer van La Vie Éco wordt het hergebruik van afvalwater voor de bewatering van groene ruimten en golfterreinen in de regio Souss-Massa toegelicht. Daarbij wordt gewezen op het feit dat waterschaarste een steeds weerkerend fenomeen is in de hele regio.

Lees ook: Marokko: watertanks om watertekort aan te pakken

De balans van de watervoorraden vertoont al jaren een tekort, zegt RAMSA en de grondwaterspiegel in de regio wordt voortdurend uitgeput, wat leidt tot een algemene daling van het grondwaterniveau, met name als gevolg van de overexploitatie van de voor irrigatie en besproeiing bestemde voorraden. Genoeg om het gebruik van onconventioneel water te overwegen.

Volgens het weekblad heeft RAMSA aanzienlijk geïnvesteerd in de behandeling van afvalwater in Groot-Agadir, via de tertiaire zuiveringsinstallatie in Mzar, die sinds 2010 operationeel is. Door middel van deze projecten wil de Autoriteit zorgen voor een jaarlijks potentieel van 12 miljoen m³ behandeld water, waarvan de sanitaire kwaliteit overeenkomt met categorie A, in overeenstemming met de normen van irrigatie van groene ruimten, schrijft het agentschap in een nota. Het initiatief beoogt een substituut voor een deel van het drinkwater van Groot-Agadir dat gebruikt wordt voor het besproeien van groene ruimten.

Lees ook: Tanger gebruikt gerecycled afvalwater voor irrigatie

Het is ook de bedoeling van RAMSA om een aanzienlijke economische winst te boeken in termen van bemestende nutriënten voor de groene ruimten.

Wat de financiering betreft, meldt de publicatie dat er een budget is uitgetrokken van 150 miljoen dirham om gezuiverd afvalwater te hergebruiken voor het besproeien van groene ruimten en golfterreinen in Groot-Agadir.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team