Zoeken

Marokko: waterschaarste blijft toenemen

21 augustus 2019 - 13:20 - Marokko

©

Marokko lijdt aan waterschaarste. De situatie zal in de komende decennia nog verergen. Dat blijkt uit een rapport van het World Resources Institute (WRI).

Het koninkrijk behoort tot de 27 landen waar watertekort heerst. Voor het rapport werd gekeken naar 164 landen. Marokko is 22e. Met andere woorden, de vraag naar water is veel hoger dan de beschikbare waterreserves in het land.

Het rapport toont ook dat bijna één kwart van de wereldbevolking, in zeventien landen, geraakt is door een ernstige waterschaarste. Deze landen zijn Jordanië, Libië, Koeweit, Saoedi-Arabië, Eritrea, de Verenigde Arabische Emiraten, San Marino, Bahrein, Pakistan, Turkmenistan, Oman, Botswana en India.

De landbouw, industrie en gemeenten verbruiken jaarlijks gemiddeld 80 procent van het beschikbaar grondwater. Volgens het onderzoek zijn deze landen dicht bij de "nuldag", wanneer er geen druppel water meer beschikbaar zal zijn.

"Waterschaarste is de grootste crisis die er is maar niemand spreekt erover. De gevolgen zijn voedselonzekerheid, conflicten, migratie en financiële instabiliteit. Wanneer de vraag hoger is dan de reserves kunnen zelfs kleine droogteperiodes - die zullen toenemen met de klimaatverandering - verschrikkelijke gevolgen hebben.", aldus Andrew Steer, CEO van WRI.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team