Zoeken

Crisis Spanje-Algerije: Spaanse bedrijven moeten zich tot Marokko wenden

19 februari 2023 - 23:00 - Wereld

©

Het Spaanse ministerie van Industrie, Handel en Toerisme, vraagt bedrijven die worden getroffen door de Algerijnse opschorting van de handelsbetrekkingen na de wijziging van het Spaanse standpunt over de Sahara, om "van land te veranderen". Ze kunnen zich wenden tot landen zoals Marokko.

Voor het eerst sinds de wijziging van het standpunt over de Sahara, geeft de Spaanse regering toe dat zij de gevolgen heeft onderschat van de Algerijnse opschorting van het verdrag van vriendschap, goed nabuurschap en samenwerking met Madrid. Naast de vele handelsbetrekkingen was het land ook de belangrijkste gasleverancier van Spanje. El Independiente schrijft dat de Spaanse regering zich nu meer wil richten op Marokko. Het ministerie van Handel heeft de zakenlieden in het land, die getroffen zijn door de crisis met Algiers, gevraagd om "van land te veranderen" of zich tot Marokko te wenden.

Lees ook: Spanje "vernederd" door Marokko volgens José Maria Aznar

Volgens het bedrijfsleven had het unilaterale besluit van Pedro Sanchez slechts de intentie om "aan de eisen van Marokko te voldoen", zonder rekening te houden met de gevolgen voor de betrekkingen met Algerije. Spaanse bedrijven met activiteiten in Algerije hebben al een verlies van meer dan 600 miljoen euro geleden, aldus geraadpleegde bronnen. De export van Spanje naar Algerije bedroeg in 2021 2,7 miljard euro, tegenover bijna 9,5 miljard euro voor de export naar Marokko, volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Handel.

Tijdens de topbijeenkomst tussen Spanje en Marokko op 1 en 2 februari in Rabat, ondertekenden de twee landen een twintigtal akkoorden op verschillende gebieden en een financieel protocol voor 800 miljoen euro om Spaanse investeringen in het koninkrijk te vergemakkelijken. De aankoop van 80 tot 100 nieuwe treinen met een snelheid van 200 km/uur door Marokko, interesseert de Spaanse bedrijven Talgo en Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF). Anderen zouden zich ook kunnen positioneren op het project om de hogesnelheidslijn Kenitra-Marrakech te verlengen, net zoals Acciona in het koninkrijk ontziltingsinstallaties zou kunnen bouwen.

Lees ook: Europees Parlement: Marokko zette Spanje onder druk

Ondernemers denken dat met name "de Covid-19 pandemie en de nieuwe premier", hebben bijgedragen tot een aanzienlijke afkoeling van de handel met Algerije. De ondernemers vrezen dat zij alles zullen verliezen indien niets wordt ondernomen om de betrekkingen met Algerije te normaliseren. Van haar kant benadrukt de Spaanse regering dat "de handelsbelangen met Marokko belangrijker zijn dan die met Algerije". Het land is niet van plan acties te ondernemen die "de handelsbetrekkingen met Marokko in gevaar zouden kunnen brengen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team