Zoeken

Van Marokko tot België: het tragisch verhaal van Omar Benchamsy

29 november 2023 - 21:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Omar Benchamsy, een man van Marokkaanse afkomst, staat momenteel terecht in België voor twee moorden en vijf moordpogingen.

Het proces vindt plaats in Eupen en zijn verklaringen sinds het begin van de rechtszaak zijn opmerkelijk. Benchamsy, geboren in 1969 in Marokko en sinds 2005 in België gevestigd, wordt beschuldigd van het vermoorden van Ralph (54) en Vincent (47), en het plegen van vijf moordpogingen. Deze gebeurtenissen vonden plaats in de nacht van 14 op 15 oktober 2021 in het café "A Ge Pömpke" in het centrum van Eupen. Die nacht betrad Benchamsy het café gewapend met een groot keukenmes en stak hij willekeurig mensen neer.

Lees ook: Marokkaan bekent moord op dochtertjes in Frankrijk

De hulpdiensten werden om 02:05 uur gebeld door zijn 21 jaar oudere Belgische echtgenote, die meldde dat haar echtgenoot het huis had verlaten met een groot mes. Eerder die avond had hij al voor onrust gezorgd in een ander café, waar hij klanten lastigviel en een hond probeerde te stelen. "Ik bood alleen maar aan om de hond uit te laten omdat de eigenaar problemen had met de leiband terwijl hij aan het bellen was", reageerde Benchamsy. Hij vertelde verder dat hij gekwetst was omdat andere klanten zijn rondjes weigerden.

Lees ook: Coldcase-onderzoeken naar Amersfoortse moorden op Samir Jabli en Mohammed Alarasi heropend

Tijdens zijn verhoor erkende Benchamsy de feiten, maar stelde zich niets te herinneren van de aanval. "Het is niet dat ik het niet wil uitleggen, ik kan het gewoon niet. Mijn herinneringen zijn vaag. Ik heb die scène beleefd alsof ik in diepe slaap was. Het is vreselijk wat ik heb gedaan. Ik heb het leven genomen van twee mensen, vijf anderen verwond, het leven van mijn vrouw en het mijne verwoest, maar het belangrijkste vandaag zijn de slachtoffers", verklaarde hij. Volgens de voorzitter van het hof viel Benchamsy bijna flauw toen hij de foto’s zag die door de onderzoekers werden getoond. "Ik kan het dier in mij niet verdragen. Ik kan niet accepteren dat ik zulke daden heb kunnen plegen", legde Benchamsy uit.

Bladna.nl