Zoeken

Belgische Marokkaan tot 30 jaar cel veroordeeld

6 december 2023 - 14:00 - Wereld

©

De Belgische justitie heeft maandag een gevangenisstraf van 30 jaar opgelegd aan Omar Benchamsy. Hij werd vrijdag schuldig bevonden aan dubbele moord en vijf pogingen tot moord.

Tijdens de zitting lichtte de openbaar aanklager toe dat de wet voor moord een maximale straf van levenslange opsluiting voorziet, maar dat er ook ruimte is voor strafvermindering onder bepaalde omstandigheden. In het geval van Benchamsy achtte de aanklager verzachtende omstandigheden mogelijk.

Lees ook: Van Marokko tot België: het tragisch verhaal van Omar Benchamsy

De gruwelijke aard van de misdaden en de impact op de slachtoffers en hun families werden benadrukt. Een cafémanager verloor alles door de aanval: haar werk, haar moeder die tijdens de aanval gewond raakte en later overleed, en haar partner Ralph Duveau, die stierf door messteken. Het was voor de slachtoffers moeilijk om te herstellen van de gebeurtenissen die plaatsvonden in de nacht van 15 oktober 2021.

Ondanks dat Benchamsy beweert zich de feiten niet te herinneren, benadrukte de aanklager dat zijn stilzwijgen tegen hem gebruikt kan worden. "Zwijgen is een recht, net als liegen", verklaarde de aanklager. Kennissen schilderen Benchamsy af als een goede, sympathieke, hardwerkende en beleefde man zonder specifieke strafrechtelijke voorgeschiedenis, enkel verkeersovertredingen. Dit riep vragen op over hoe hij een "monster" kon worden.

Lees ook: Coldcase-onderzoeken naar Amersfoortse moorden op Samir Jabli en Mohammed Alarasi heropend

Volgens de artsen lijdt Benchamsy aan een persoonlijkheidsstoornis en moet hij behandeld worden. Daarom vroeg de openbaar aanklager een gevangenisstraf van 20 jaar met een proeftijd van 5 jaar. Benchamsy kreeg uiteindelijk een zwaardere straf.

Bladna.nl