Zoeken

Moslimexecutieve België onder druk door banden met Marokko

5 december 2020 - 20:20 - Wereld

©

De Belgische minister van Justitie, die ook belast is met religies, roept op tot de vernieuwing van alle organen van de Moslimexecutieve. Vincent Van Quickenborne bracht een negatief advies uit over het erkenningsdossier van de het orgaan met betrekking tot het beheer van de Grote Moskee in Brussel.

Maar het probleem zou zich niet beperken tot de Grote Moskee. "Dezelfde figuren blijven overal opduiken, ook bij de Moslimexecutieve en bij verwante vzw’s", aldus Vincent Van Quickenborne vrijdag in De Ochtend op Radio 1.

De Grote Moskee in Brussel werd decennialang gefinancierd door Saoedi-Arabië, vorig jaar vormde de Moslimexecutieve een tijdelijk bestuur, in afwachting van het erkenningsdossier dat ingediend werd.

Het negatief advies van Van Quickenborne steunt op bevindingen van de Staatsveiligheid en werd onderschreven door de andere veiligheidsdiensten. De greep van Saoedi-Arabië lijkt plaats te hebben gemaakt voor beïnvloeding door Marokko. Er zou zelfs sprake zijn van spionage. Vooral Salah Echallaoui, ook ondervoorzitter van de Executieve, zou enorm verbonden zijn met de Marokkaanse macht. Dit zou beletten dat er zich in België een autonome islam ontwikkelt.

"De Moslimexecutieve zou een vooruitstrevende islam moeten uitdragen die compatibel is met de waarden van onze samenleving", zei Van Quickenborne. "Maar er zetelen enkel mannen in en er is ook geen representativiteit van de verschillende taalgemeenschappen." Hij roept op tot vernieuwing van alle organen van de organisatie. "Sta op en laat u horen. Toon dat je het verschil kan maken, want op deze manier kunnen we echt niet verder."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team