Zoeken

België: uitwijzing Imam Toujgani signaal aan Marokko?

15 januari 2022 - 16:20 - Wereld

©

Hoofdimam Mohamed Toujgani van de Al Khalil-moskee in Molenbeek mag de komende tien jaar België niet meer binnen. De intrekking van zijn verblijfsvergunning zou een signaal zijn aan Marokko. België stelde eerder al dat er Marokkaanse inmenging en spionage was in het kader van de overname van de Grote Moskee in Brussel.

Volgens goed ingelichte bronnen binnen de inlichtingendiensten, zou de beslissing om de verblijfsvergunning van Mohamed Toujgani in te trekken een signaal zijn van België aan de Marokkaanse autoriteiten, meldt RTBF. In 2021 werd Marokko beschuldigd van inmenging en spionage in het kader van de overname van de Grote Moskee van Brussel. De veiligheidsdiensten wezen drie medewerkers van de moskee, waaronder een bestuurder, aan als leden van de Marokkaanse inlichtingendienst.

Lees ook: Verblijfsvergunning imam grootste Belgische moskee ingetrokken

In de nasleep daarvan heeft de Belgische minister van Justitie de erkenningsprocedure van de Grote Moskee van Brussel opgeschort, met het argument dat de bestuurders, die een einde moesten maken aan de Saoedische invloed, ervan worden verdacht voor Marokko te spioneren. "De tentakels van Marokko reiken ver en beletten dat zich in België een autonome Islam ontwikkelt," verklaarde de bewindsman in een interview met de Vlaamse omroep VRT. Hij benadrukte toen dat de Belgische regering "nooit zal aanvaarden dat andere landen de Islam proberen te kapen voor politieke doeleinden".

Lees ook: Marokkaanse spionnen in Grote Moskee Brussel?

De Moslimexecutieve van België, de Vereniging van de Beheerders van de Grote Moskee van Brussel en de Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen in België, hebben allemaal de beschuldigingen over de aanwezigheid van Marokkaanse spionnen in de Grote Moskee van Brussel ontkend. In een reactie op de beschuldigingen verklaarde de Marokkaanse ambassadeur in België, Mohammed Ameur, dat het om "ongegronde, onbegrijpelijke en onaanvaardbare aantijgingen" ging.

Bladna.nl