2 maart 2021 - 13:20 - Wereld
Stijn Ledegen klaagde met een open brief en een petitie de wantoestanden aan rond de Moslimexecutieve van België. De Aalsterse moslim richtte het Burgerinitiatief voor de Vernieuwing van de Moslimexecutieve (BIVEM) op en overhandigde maandag de visietekst van deze prille organisatie aan het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Het initiatief wil een diverse Moslimexecutieve, vrij van buitenlandse inmenging.
Stijn Ledegen zegt met het initiatief de Moslimexecutieve te willen vernieuwen, omdat de islam een waardige vertegenwoordiger in België verdient. "Het BIVEM wil niet langer langs de kant blijven staan en machteloos toezien op de malaise bij de Moslimexecutieve", zegt hij in Het Laatste Nieuws. "Na het weigeren van een vergunning aan de Grote Moskee in Brussel en de kritiek van de minister op het functioneren van de Moslimexecutieve, nam ik in december het initiatief met een open brief en petitie om de wantoestand aan te klagen. Al vlug kreeg ik bijval uit alle hoeken van het land. De reacties waren overweldigend positief en het is duidelijk dat dit idee collectief gedragen wordt. We hebben toen een diverse stuurgroep opgericht om dit initiatief in goede banen te leiden."
De Moslimexecutieve ontkende de kritiek van de minister. Enkele bestuursleden namen ontslag of werden vervangen, zonder dat de onderliggende problemen bespreekbaar werden gemaakt. "Hoog tijd om van de officiële gesprekspartner van de regering en andere overheden een democratisch, transparant en professioneel orgaan te maken. Een waardige vertegenwoordiger van de tweede grootste geloofsgemeenschap in België", zegt woordvoerder Bilal Bruggen in dezelfde krant. "De 800.000 moslims in ons land verdienen de best mogelijke vertegenwoordigers die onder meer instaan voor het bevorderen van de islamitische identiteit. Gekwalificeerde, bewogen burgers die ijveren voor het welzijn van de gelovigen in al hun diversiteit met het algemeen belang van alle Belgen in het achterhoofd".
De visietekst bevat een analyse van de huidige situatie, een structureel, administratief, inhoudelijk en ethisch kader dat ervoor moet zorgen dat het orgaan gevrijwaard wordt van buitenlandse inmenging en een afspiegeling is van de diverse gemeenschappen. Maar het is ook een oproep tot een grondige hervormingen, zoals bijvoorbeeld de vertegenwoordiging van vrouwen binnen de Moslimexecutieve. "De fundamentele rol van de vrouw in de islam (historisch en op heden) willen we beklemtonen en naar waarde schatten door op alle mogelijke niveaus plaats te voorzien voor moslima’s. De gelijkwaardige participatie van vrouwen aan de werking en in het bestuur is voor mij uitermate belangrijk. Vandaar mijn volledige steun", zegt Nora Achahbar van jongerenorganisatie Risaala.
Dalila (32) probeert moeder te vermoorden na nachtmerrie
Hakim Ziyech doelwit Israëlische haatcampagne
Marokko-Algerije: gewapende oorlog in zicht? Conflict baart zorgen
Tegenslag voor Nayef Aguerd
Marokko importeert olijfolie uit Brazilië
Algerijnse televisie beledigt Marokkanen (video)
Dalila (32) probeert moeder te vermoorden na nachtmerrie
Algerijnse televisie beledigt Marokkanen (video)
Incidenten Amsterdam, Marokkanen beschuldigd, wat niet wordt gezegd!
Incidenten Amsterdam: Marokkaanse gemeenschap verdedigt zich
Dodental Marokkanen na overstromingen Spanje loopt op
Opnieuw vluchten naar Marokko geannuleerd door staking
Algerije hervat 2 jaar na Sahara-ruzie handel met Spanje
Algerije verbiedt terugkeer Marokkaan naar Marokko