Zoeken

Marokko: beheerders YouTube-kanaal veroordeeld

2 mei 2021 - 15:00 - Marokko

©

Afgelopen donderdag zijn in de rechtbank in Ain Sebaa in Casablanca, twee mensen veroordeeld voor laster en minachting van de rechtbank. Het gaat om de eigenaar en de manager van het YouTube-kanaal "Bila houdoud". Beide verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf en moeten een schadevergoeding betalen aan hun slachtoffers.

De eigenaar van "Bila houdoud" kreeg een gevangenisstraf van 18 maanden opgelegd. Zijn medeverdachte is veroordeeld tot een celstraf van één jaar. Ook heeft de rechter geoordeeld dat de veroordeelden een schadevergoeding van 680.000 dirham moeten betalen. Hiervan is 400.000 dirham bestemd voor de president van de beroepsvereniging van advocaten, Abdellatif Bouachrine, 100.000 dirham moet worden betaald aan de eiser Mohamed Harouak en de klager Samira Daoudi moet een schadevergoeding van 180.000 dirham ontvangen.

Daarnaast heeft de rechtbank beslag laten leggen op al het materiaal van het YouTube-kanaal en heeft geoordeeld dat het kanaal moet worden afgesloten. Ook moeten de veroordeelden zelf via een advertentie in een papieren krant en een aankondiging op het internet hun eigen vonnis wereldkundig maken, meldt de website Hespress.

Afgelopen augustus maakte de beroepsvereniging voor advocaten bekend dat ze juridische stappen ging ondernemen tegen het YouTube-kanaal "Bila houdoud". De vereniging hekelde de video’s op het kanaal waardoor een aantal advocaten schade zouden hebben geleden en hun werk niet meer goed uit konden oefenen. De advocatenclub omschreef de activiteiten van het kanaal als "crimineel" en was van mening dat de gepubliceerde video’s niets te maken hebben met professionele en verantwoordelijke journalistiek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team