Zoeken

Marokko bedreigd door vogelgriep in Algerije

13 februari 2021 - 20:00 - Marokko

©

Op 9 februari is de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) door de Algerijnse autoriteiten ingelicht over een uitbraak van vogelgriep van het type H5N8. De pluimveeziekte is ontdekt in het noordoosten van het land.

Ahmed Chawki Karim Boughalem, de directeur van de veterinaire diensten van het Algerijnse ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, heeft gegevens over de uitbraak naar de OIE gestuurd. De ziekte werd ontdekt in de stad Aïn Fakroun, in de wilaya van Oum El Bouaghi. Volgens de OIE gaat het om een "fokkerij van 29 weken oude legkippen die klinische symptomen vertoonden die wijzen op vogelgriep". Nadat er al 50.000 kippen waren gestorven aan het virus zijn de overgebleven 1200 beesten geruimd, meldt Perspectivesmed.

Het tijdschrift Natura Sciences meldde in januari al dat het virus dat in Algerije is aangetroffen "niet overdraagbaar is op mensen zoals het H5N1-virus. Beide zijn influenza A-virussen, maar H5N8 is het virus dat vogelgriep veroorzaakt, terwijl H5N1 aviaire influenza veroorzaakt", meldt het tijdschrift.

Omdat het H5N8-virus zich razendsnel verspreid is er volgens dokter Gilles Salvat haast geboden bij het ruimen van de dieren. "Hoe sneller we dieren doden bij het begin van de symptomen, hoe beter het is in termen van dierenwelzijn, omdat dit ziekten zijn die dieren enorm laten lijden", zegt Salvat.

De Algerijnse autoriteiten hebben maatregelen genomen om het verkeer in het land te beperken om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Ook is er verscherpt toezicht ingesteld op en rond de bron van de uitbraak en worden volgens berichten van de OIE de karkassen van de geruimde beesten volgens strenge voorschriften vernietigd. Daarnaast wordt de wilde fauna geruimd in de buurt van de boerderij waar het virus is gevonden.

Ook Marokko zal maatregelen moeten nemen om niet getroffen te worden door de uitbraak in Algerije en de vogelgriep in de toekomst beter te kunnen voorkomen en bestrijden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team