Zoeken

Marokko: "Maak Yennayer een officiële feestdag"

4 januari 2021 - 19:20 - Marokko

©

De Imazighen van Marokko willen dat het Amazigh nieuwjaar Yennayer een officiële feestdag wordt. Zij willen dat, net als andere feestdagen, er op deze dag niet gewerkt wordt en doorbetaald worden. Het collectief vraagt minister-president Saâdeddine El Othmani en andere parlementariërs om het officieel te maken.

Het collectief beroept zich op een wetsartikel uit 1977 dat het mogelijk zou moeten maken om Yennayer op te nemen als officiële feestdag. Het Amazigh nieuwjaar wordt jaarlijks op 13 januari gevierd. In een verklaring van de initiatiefnemers staat dat er "geen reden is om deze oproep te negeren en de viering van het Amazigh nieuwjaar niet op te nemen in de lijst van officiële feestdagen."

Een ander argument is de koninklijk troonrede uit 2001 die in Ajdir werd gegeven en de officiële erkenning van het Tamazight in de grondwet in 2011. Ook zou het passen bij het besluit uit 2019 om de taal officieel op te nemen in het onderwijs en in publieke diensten.

De historische context van het Amazigh nieuwjaar dateert uit de tijd van de Amazigh koning Chishnaq in Faraonisch Egypte en de viering van de oogst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team