Zoeken

Documentaire "Tagzzayt" geeft inzicht in Amazigh-tatoeages

21 augustus 2022 - 17:00 - Cultuur

©

Hussein Hanin is klaar met de opnames van zijn documentairefilm "Tagzzayt". Daarin probeert hij de betekenissen en symbolen van tatoeages te ontcijferen en de geschiedenis en de identiteit te achterhalen van de tekeningen op de lichamen van Amazigh-vrouwen.

De documentaire, geregisseerd door Mohamed Zeghou, "ontleedt de betekenissen en symbolen van tatoeages", aldus een persbericht. "Sinds de jaren zestig en zeventig zijn tatoeages geleidelijk aan verdwenen en de laatste generatie die deze symbolen op hun lichaam droegen was de generatie van onze grootmoeders"

Lees ook: Woordenboek Tamazight gratis verkrijgbaar

"Vandaag de dag doen veel Amazigh-vrouwen die tatoeages op hun gezicht hebben, hun best om ze te verwijderen. Zij zien het als een schandvlek die hun gezicht ontsiert." De producer wijst erop dat "het islamitische verbod op dit gebruik ertoe heeft geleid dat velen ze met een laser hebben laten verwijderen, terwijl degenen die het zich niet kunnen veroorloven ermee blijven leven".

Lees ook: Myriam Fares brengt ode aan Amazigh cultuur (video)

De documentaire werd in verschillende regio’s van Marokko opgenomen. Het gaat van de stammen van Ait Sgrochen naar Khemisset, Tiflet, Khenifra, Al Hoceima, Tinghir, Mgouna en tenslotte Taroudant, aldus het persbericht.Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team