Zoeken

Marokko: alternatieve straffen in plaats van preventieve hechtenis

30 juni 2022 - 15:00 - Marokko

©

Marokko werkt aan de invoering van alternatieve straffen, in plaats van de preventieve hechtenis. De kwestie stond centraal op een internationaal seminar in Rabat.

"De uitdaging waarvoor de rechterlijke en wetgevende instellingen staan, blijft het zoeken naar alternatieven voor vrijheidsberoving", aldus Moulay El Hassan Daki, procureur-generaal van de koning bij het Hof van Cassatie en voorzitter van het Openbaar Ministerie. Hij benadrukte dat het wetsontwerp inzake alternatieve straffen zeer ambitieus is en dat de goedkeuring ervan justitie de mogelijkheid geeft om de preventieve hechtenis te rationaliseren.

Lees ook: Marokko: 44% gedetineerden zit in voorlopige hechtenis

"De kwestie van alternatieven voor voorlopige hechtenis is nu een belangrijk onderwerp, aangezien er een consensus over bestaat op politiek-, wetgevend- en mensenrechtengebied," zei hij. De procureur-generaal voegde eraan toe dat de filosofie van het jeugdrecht ook vereist dat kinderen in contact blijven met de wet en dat vrijheidsberoving het laatste redmiddel moet zijn, meldt het dagblad Al Akhbar.

Het wetsontwerp over alternatieve straffen ligt reeds bij het secretariaat-generaal van de regering en heeft betrekking op "elektronische boetes, preventieve maatregelen en toezichtmechanismen, waaronder elektronische enkelbanden, voorwaardelijke vrijlating en andere straffen die de vrijheid niet beperken", aldus minister Abdellatif Ouahbi van Justitie.

Lees ook: Marokko gaat elektronische enkelband invoeren

Volgens de secretaris-generaal van de Hoge Raad voor de Magistratuur (CSPJ), die op het seminar vertegenwoordigd werd door Mohamed Abdennabaoui, voorzitter van het Hof van Cassatie en vice-voorzitter van de CSPJ, versterkt de stijging van het recidivecijfer bij minderjarigen de noodzaak om oplossingen te vinden voor vrijheidsstraffen. "In de koninklijke instructies wordt aanbevolen het rechtsstelsel te moderniseren door een nieuw strafbeleid via de wijziging van het strafprocesrecht en het wetboek van strafrecht. De versterking van de kansen op vrijlating van gevangenen vloeit voort uit de overtuiging dat detentie de zwaarste straf blijft", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team