Zoeken

Marokkanen frauderen met machtiging voor polygamie

20 oktober 2022 - 16:00 - Marokko

©

Mohamed Abdennabaoui, eerste voorzitter van het Hof van Cassatie en vicevoorzitter van de Hoge Raad voor de Magistratuur (CSPJ), heeft voorzitters van Marokkaanse rechtbanken gewaarschuwd tegen het frauduleuze gebruik van de machtiging voor polygamie.

Mohamed Abdennabaoui heeft rechtbankvoorzitters aangeschreven over het feit dat bepaalde mannen herhaaldelijk gebruik maken van dezelfde machtiging om andere huwelijken te sluiten. "De praktijk ontkracht de wetteksten die het gezin moeten beschermen en ondermijnt de rechten van vrouwen die vastgelegd staan in de procedure voor polygamie," aldus de vice-voorzitter van de CSPJ in een nota.

Lees ook: Ruim helft Marokkaanse bevolking tegen polygamie

Hij herinnerde de voorzitters van de rechtbanken er ook aan dat "de toestemming voor polygamie wordt gegeven in de vorm van een rechterlijke beslissing die betrekking heeft op een bijzonder en welomschreven geval, en het wettelijke kader nooit mag te buiten gaan. Daarom moet de rechter duidelijk en nauwkeurig zijn in zijn uitspraak, om te voorkomen dat er een veelvoud aan interpretaties ontstaat, zowel bij het gebruik als bij de uitvoering ervan", schrijft het dagblad Al Ahdath Al Maghribia.

Lees ook: Marokkanen vinden "trucs" om minderjarigen te huwen

De voorzitter van de CSPJ heeft daarom aan de voorzitters van de rechtbanken gevraagd om de naam en voornaam van de nieuwe vrouw te vermelden in de machtiging voor polygamie, alsook haar persoonlijke gegevens, om te vermijden dat het document in andere huwelijken wordt gebruikt. Hij verzoekt hen tevens "de belemmeringen die ze ondervinden bij de correcte toepassing van de procedure" te melden aan de CSPJ. Daarnaast moet er alles aan gedaan worden om de rechten van de echtgenotes en hun waardigheid te beschermen en de samenhang en de stabiliteit van het gezin te waarborgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team