Zoeken

Marokko gaat elektronische enkelband invoeren

2 maart 2022 - 15:00 - Marokko

©

Marokko staat op het punt om de invoering van elektronische controle met een enkelband goed te keuren, als alternatief voor voorlopige hechtenis. Dit is één van de vele wijzigingen in het strafprocesrecht die ter goedkeuring zijn voorgelegd.

Marokko wil het grote aantal gevangenen in voorlopige hechtenis beperken. Een van de bepalingen van het wetsontwerp betreffende het wetboek van strafvordering is "het onder gerechtelijk toezicht plaatsen, door middel van een elektronische band die om de pols, het been of een ander deel van het lichaam van de betrokkene wordt aangebracht". Op die manier kunnen de verplaatsingen van de persoon binnen de door de rechter-commissaris vastgestelde territoriale grenzen worden gevolgd.

Lees ook: Marokko voert elektronische enkelband in

De elektronische band is gemaakt van hoogwaardig plastic en titanium staal en er kan niet mee geknoeid worden. Als de persoon het probeert te verwijderen, sturen interne sensoren onmiddellijk een alarm naar de "elektronische bewaking" die het op haar beurt doorgeeft aan het politiebureau of het controlecentrum. De band heeft een aantal mogelijkheden, waaronder twee "simkaarten", waarmee de drager kan worden gelokaliseerd via de satellietplaatsbepalingssysteem-ontvanger en radiogolven.

Lees ook: Bijna 85.000 gevangenen in Marokkaanse gevangenissen

De nieuwe procedure maakt het ook mogelijk om minderjarigen onder elektronisch toezicht te plaatsen, mits de instemming van hun voogd, garant of verzorger. Op verzoek van de betrokkene kan de rechter-commissaris besluiten om de persoon aan een medisch onderzoek te onderwerpen, om het effect van de elektronische armband op zijn gezondheid na te gaan. Het is aan de ambtenaren van de gerechtelijke politie om de band op het lichaam van de verdachte aan te brengen en te controleren. Ze kunnen hierbij ook beroep doen op de hulp van specialisten. De technische specificaties van de elektronische band zullen worden opgenomen in een regelgevende tekst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team