Zoeken

Marokko volgens Algerijnse ambtenaar belangrijke cannabisroute

12 april 2023 - 10:00 - Marokko

©

Faouzi Moualek, afdelingscommissaris en hoofd van de afdeling onderzoek en criminele analyse bij de directie van de Algerijnse gerechtelijke politie, zegt dat Marokko (zonder het land bij naam te noemen) een belangrijke route is geworden voor cannabis, die doorheen Algerije gaat of op Algerijns grondgebied wordt gedumpt.

Waar komen de grote hoeveelheden psychotrope drugs vandaan? In een interview met de website elwatan-dz, antwoordde Faouzi Moualek: "Algerije is omringd door een cirkel van vuur. In het westen delen we onze grenzen met een land (Marokko, ndvr) dat door de Verenigde Naties is geclassificeerd als de grootste cannabisproducent ter wereld. In het zuiden liggen Mali en Niger, waarvan het grondgebied wordt gebruikt door terroristische en criminele organisaties. In het oosten wordt onze grens gedeeld met Libië, een land dat al jaren door een ernstige veiligheidscrisis heen gaat."

Lees ook: Algerije uit ernstige beschuldigingen tegen Marokko bij VN

Volgens de afdelingscommissaris zijn alle elementen aanwezig voor de ontwikkeling van grensoverschrijdende criminele organisaties. "Deze landen zijn belangrijke routes geworden voor cannabis, wapens en migranten naar Europa. Algerije is een noodzakelijke doorgang voor deze netwerken", aldus de Algerijnse ambtenaar. Hij constateert in de afgelopen drie jaar wel een daling van de in beslag genomen cannabis en een aanzienlijke stijging van de hoeveelheid onderschepte psychotrope drugs.

"Als we naar de statistieken van inbeslagneming kijken, zien we een geleidelijke daling van de hoeveelheden cannabis die tussen 2020 en 2023 werden onderschept en een aanzienlijke stijging van de hoeveelheden psychotrope drugs. De dalende trend in de inbeslagnames van cannabis kan worden verklaard door de sterke aanwezigheid van de veiligheidsdiensten langs de westelijke grens van het land. Dit heeft de smokkelaars teruggedrongen naar de buurlanden. Ze omzeilen onze zuid-grenzen en komen via Niger of Libië in Algerije terecht. Harddrugs komen uit West-Afrika, maar ook uit het oosten, en zijn bestemd voor Europa. Deze twee regio’s zijn hubs voor Latijns-Amerikaanse cocaïnehandel," legt Faouzi Moualek uit.

Lees ook: Frankrijk: 20% in beslag genomen cannabis afkomstig uit Marokko

Meer dan 90% van de psychotrope drugs die de afgelopen drie jaar in beslag zijn genomen, zijn volgens hem afkomstig uit Libië. Het betreft met name "Pregabalin (300 mg), gebruikt om neuropathische pijn te verlichten, omgeleid van het medische doel. Consumenten noemen het ’sarukh’ (raket), vanwege de snelle effecten op hun toestand. Het is uiterst gevaarlijk voor de gezondheid".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team