Zoeken

Marokko beschuldigd van voeren drugsoorlog tegen Algerije

11 mei 2023 - 12:00 - Wereld

©

De stafchef van het Algerijnse leger, generaal Said Chanegriha, waarschuwde voor pogingen om drugs binnen te brengen in Algerije. Zonder het land bij naam te benoemen, wordt Marokko door hem duidelijk aangewezen als de bron van deze pogingen.

De gekozen plaats voor zijn waarschuwing is volgens de lokale pers niet toevallig. Elke week meldt het Algerijnse leger (ANP) inbeslagnames van "grote hoeveelheden drugs afkomstig van de Marokkaanse grens". Tijdens een vergadering met de leiders en leden van de 3ᵉ militaire regio van Bechar, verklaarde de ANP-stafchef dat Algerije met kracht zal reageren op deze "drugsoorlog". Hij riep alle nationale actoren op om deel te nemen aan de strijd tegen deze pest.

Lees ook: De verwijten van Algerije tegenover Marokko

Vorige maand insinueerde ook de Algerijns minister Brahim Merad, van Binnenlandse Zaken, Lokale Besturen en Territoriale Ontwikkeling, dat Marokko een drugsoorlog voert tegen zijn land, zonder het land expliciet te benoemen. En ook hij riep op alle middelen in te zetten tegen deze aanval. "Algerije wordt bestookt met drugs en geconfronteerd met een oorlog die wordt gevoerd door zijn westelijke buur (Marokko, ndvr)," aldus Brahim Merad tijdens een plenaire zitting van de Nationale Volksvergadering (APN), gewijd aan mondelinge vragen aan verschillende leden van de regering.

Lees ook: Marokko-Algerije: Abdelmadjid Tebboune betreurt situatie

Op een vraag over de maatregelen die zijn diensten hebben genomen om het fenomeen van drugsgebruik en -handel te bestrijden en drugsverslaafden op te vangen, antwoordde Merad dat het volgens hem noodzakelijk is om "deze oorlog met alle mogelijke middelen te bestrijden, door alle sectoren en gespecialiseerde instanties en het maatschappelijk middenveld erbij te betrekken".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team