Zoeken

Algerije uit ernstige beschuldigingen tegen Marokko bij VN

23 maart 2023 - 12:00 - Wereld

©

Tijdens de 66ᵉ zitting van de VN-commissie voor verdovende middelen (CND), beschuldigde de permanente vertegenwoordiger van Algerije bij de Verenigde Naties in Wenen, Faouzia Boumaiza Mebarki, Marokko van de destabilisatie van haar land en van andere landen in de regio, door middel van de drugshandel.

Een beschuldigende toespraak voor de 66ᵉ zitting van de VN-commissie voor verdovende middelen (CND) in Wenen. De Algerijnse diplomate Faouzia Boumaiza Mebarki sprak over de drugshandel in de regio en wees met een beschuldigende vinger naar Marokko. Volgens haar heeft Algerije in 2022 meer dan 58 ton cannabishars uit het koninkrijk in beslag genomen, evenals 5 ton cannabiskruid, 94 kilo cannabiszaden en 2485 cannabisplanten.

Lees ook: Bijeenkomst Algerijnen verandert in demonstratie tegen Marokko in Parijs

Volgens de diplomate "bewijzen deze cijfers dat er een echte strategie is om het land te destabiliseren door zich te richten op de jeugd". "Helaas is er elk jaar een toename van de hoeveelheid drugs uit Marokko. Het westelijke buurland is de grootste producent van cannabis in de wereld en is ook het doorvoerland bij uitstek geworden voor andere drugs." De buurlanden lijden volgens haar onder deze toestroom.

Lees ook: Oostelijke Marokkaanse Sahara : Algerijnse media hekelt "provocatie"

"Het is niet langer mogelijk om te zwijgen tegenover de groeiende vijandigheid van Marokko, van wie de stroom aan cannabis, maar ook cocaïne, psychotrope drugs en ecstasy, één van de belangrijkste tools is van de Marokkaanse agressie", waarschuwt de diplomate. Ze stelt dat analytische laboratoria hebben vastgesteld dat cannabis uit Marokko een hoog gehalte Delta-9-Tetrahydroccabinol (THC) heeft, tot wel 49,5 procent. Algerije heeft de internationale gemeenschap gewezen op de gevaarlijke gevolgen van de herclassificatie van cannabis en cannabishars. De Algerijnse diplomate betreurt de verwijdering van deze stoffen uit de 4ᵉ lijst van het Enkelvoudig Internationaal Verdrag inzake verdovende middelen van 1961, waardoor ze op de 1ᵉ plaats van de lijst blijven staan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team